Дънекова: Покриването на олимпийски норматив беше голямата ми цел

снимка: iampp.net

Българката Силвия Дънекова се класира за финала в бягането на 3000 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика в Хелзинки (Финландия) с покрит норматив "А" за участие на Олимпийските игри в Лондон.

 

"Покриването на олимпийски норматив бе голямата цел, която си бях поставила преди този старт", коментира дебютантката на континентален шампионат Дънекова. Тя завърши шеста в първия полуфинал с време 9:42.72 минути, което е лично постижение за 29-годишната българка.

 

Дънекова се доближи само на 64 стотни от секундата от националния рекорд на Добринка Шаламанова от 9:42.08 минути от 23 юни 2007 година в Милано.

 

"Опитах да вляза и сред първите четири, които влизат директно на финала, но все още нямам този опит, който го имат големите бегачки. Радвам се, че успях да се мотивирам и да си проведа изключително грамотно бягането. Доволна съм от себе си, но има още какво да се желае. Всяко нещо обаче с времето си. Влизането на финал на европейското е второто хубаво събитие, което ми сe случи тук. Дано и в последното бягане имам късмет и да си проведа разумно и качествено бягането", каза още Дънекова.

 

Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов бе първият, който поздрави атлетката за отличното представяне. Двамата изгледаха заедно втората полуфинална серия на 3000 метра с препятствия, след която стана ясно, че българката влиза във финала с 11-о време.

 

"Както и очаквах, голямата конкуренция мотивира нашите атлети и ето първия олимпийски норматив е факт. Силвия Дънекова не само влезе във финала на 3000 метра с препятствия, но и покри олимпийски норматив. Постижението й е много близо и до националния рекорд. Чудесно участие на Дънекова и то още в първото й голямо първенство", заяви Карамаринов. Финалът на 3000 метра с препятствия е на 30 юни (събота) от 19,55 часа българско време.