Ивет Лалова за Sporta.bg: Надявам се да бягам под 11 секунди още тук, на Световното

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Часове преди началото на спринтовите дисциплини при жените на Световното първенство по лека атлетика в Москва Ивет Лалова говори специално за Sporta.bg, за да сподели очакванията, нагласите и усещанията си преди големия тест за годината.

 


 

„Шампионатите са черешката на всеки сезон. Денят на истината", сподели Лалова пред Sporta.bg и добави, че винаги обича да е на голямата сцена и затова цени много участията си в турнири като Диамантената лига.

 


 

„Моята цел е финал, тъй като той е много труден за достигане. Там се стига, разбира се, само с много силен резултат. Надявам се и на двете", казва Ивет, която ще се бори с изключително силна конкуренция в коронната си дисциплина 100 метра гладко бягане.

 


 

Тя не можа да стигне финала на Олимпийските игри в Лондон през 2012-та година, но на предишното Световно първенство - в Дегу през 2011-та - се нареди на първа пътека сред най-бързите жени на планетата.

 


 

Ивет Лалова е без съмнение звездата на българската делегация на Световното първенство в Москва. 

 


 

Sporta.bg вече ви представи стремежите и целите на балканския шампион и национален рекордьор в тласкането на гюле Георги Иванов, който се надява да подобри личното си постижение в Москва.

 


 

Треньорът, който ще отговаря за бегачите на Световното - Йоло Николов - разкри какви са очакванията му преди шампионата на планетата и с какви проблеми се сблъсква млад специалист като него в България.

 


Възпитаникът на Йоло Николов - Митко Ценов няма да позволи отнетата европейска титла при младежите да намали увереността му.

 

 


Надеждата ни в тройния скок Златозар Атанасов пък ще се стреми да реализира пълния си потенциал на финала и да направи шест опита, като евентуално премине границата от 17 метра.

 


 

Родното присъствие в друга от "българските" дисциплини - високия скок - ще се попълни от младата, но все по-опитна Мирела Демирева, която се надява да преодолее поне 195 см на Световното.

 


 

Ивет Лалова започва кампанията си в Москва в трета серия на 100 метра гладко бягане, която ще започне на 11-ти август от 11:09 часа българско време. Инглиш Гарднър от САЩ единствена е с по-добър резултат през сезона от българката (10.85 сек срещу 11.04 за Ивет), а ямайката Шели-Ан Брукс също е сред фаворитките в серията с постижение 11.14 секунди.


Ето как Ивет Лалова отговори на въпросите на Sporta.bg:


Какво можем да очакваме реално от теб в Москва? Мислиш ли за финал или ще се съсредоточиш върху резултата?

 

 

Класирането зависи от резултатите, а резултатите - от условията плюс моментното състояние. Моята цел е финал, тъй като той е много труден за достигане. Там се стига, разбира се, само с много силен резултат. Надявам се и на двете.

 

Българската делегация на Световното е много млада. Оптимистка ли си за представянето ни като цяло в Москва и можем ли да мечтаем за медали?

 

На фона на моментното състояние на цялата ни държава и факта, че в столицата няма зала за подготовка и нито един отворен в момента стадион, би било нереално да мислим за медали.

 

Те, за съжаление, се изграждат с години и с много помощ, а не само с желание за победа. Това, че отборът е съставен основно от млади атлети, е оптимистично за бъдещето на българската атлетика.

 

Тези атлети са талантливи, работят много сериозно и ако не им бъде обърнат гръб, могат да стигнат много скоро до медалите.

 

Натрупа доста стартове в Диамантената лига, кое е най-позитивното от участието ти в тези турнири - че се мериш с най-добрите или че често си на голямата сцена дори когато няма европейско или световно?

 

Обичам да съм на голямата сцена. Там се трупат опит, знания и безценни приятелства.

 

За мен без тези емоции, атлетиката не би била толкова прекрасна и обсебваща.

 

Шампионатите, разбира се, са нашият тест. Черешката на всеки сезон. Денят на истината.

 

Ако сравниш подготовката си преди това Световно и в предишни години, кога си се чувствала в най-оптимална форма?

 

Всяка година е различна и всеки път съм работила върху нови неща и не ми е достигало време да доразвия други.

 

Ние сме една машина, която трябва да бъде оптимизирана точно в този ден и този час да даде най-добрия резултат. Това е най-трудното всеки път.

 

Кога Ивет Лалова отново ще бяга под 11 секунди на 100 метра?

 

 

Надявам се още тук в Москва. Бягане под 11 секунди е висш пилотаж и лично за мен наистина зависи от условията.

 

В коя дисциплина се чувстваш по-силна и по-уверена - 100 метра или 200 метра - само часове преди старта на Световното в Москва?

 

100 метра е по-трудна, но и много по-атрактивна. Ако успея да направя силно бягане и на 200 метра, обаче може би бих стигнала по-далече.

 

Красимир Киров и Даниел Любомиров, Sporta.bg