Балканският шампион Георги Иванов пред Sporta.bg: Надявам се на личен резултат на Световното

галерия:

снимка: Булфото

„Раждането на сина ми Виктор е най-големият ми стимул да се представям по-добре на състезанията. На Световното се надявам да направя личен резултат", заяви балканският шампион в тласкането на гюле Георги Иванов в специално интервю за Sporta.bg


Георги се намира в отлична форма през 2013-та година и е една от най-големите ни надежди за достойно представяне на Световното първенство по лека атлетика в Москва между 10-ти и 18-ти август.


През този сезон Иванов на три пъти победи действащия световен шампион в дисциплината Давид Щорл (Германия), а на Балканиадата в Стара Загора пребори за титлата европейския шампион в зала Асмир Колашинац (Сърбия).


Георги на два пъти направи поправки на националния рекорд в сектора за тласкане на гюле - за момента той е 21.09 метра за победата в турнира в Усти над Лабем, Чехия. Пред Sporta.bg Иванов разкри, че се надява да запише ново лично постижение именно на предстоящото Световно първенство в Москва.


Наскоро Георги и неговата съпруга Андриана Бънова (българска олимпийка в сектора за троен скок) изпитаха неповторима еуфория от раждането на сина им Виктор, който е най-голямата мотивация на Иванов за добро представяне.


Ето как Георги отговори на въпросите на Sporta.bg преди Световното първенство в Москва:

 

Може ли раждането на сина ти Виктор да те вдъхнови да поставиш най-доброто си постижение през сезона на Световното в Москва?

 

Да, може. Това е най-големият ми стимул.

 

Как Виктор промени живота ти - в професионален и личен план?

 

Мотивира ме да се представям добре на състезанията. В личен план станах по-отговорен, което важи и за тренировъчния процес.

 

Когато говорихме с теб за последно след Европейското първенство в Хелзинки, заяви, че прекалено големите очаквания към теб са ти повлияли негативно. Сега какво е отношението ти към очакванията и към предстоящото голямо състезание?

 

В момента се концентрирам единствено в това, което трябва да направя в сектора технически, а не в очакванията на всички за резултат.

 

Наскоро спомена, че те интересува единствено резултатът ти, а не толкова реномето на конкурентите. Но когато срещу теб са най-силните тласкачи напрежението не е ли по-голямо?

 

Конкуренцията може само да ме мотивира за по-добро представяне.

 

Смяташ ли, че си се готвил правилно досега, за да може да поставиш лично постижение на Световното? Какъв резултат би те задоволил лично?

 

Смятам, че тренировъчният ми процес премина през най-добрата подготовка, която можехме да проведем с новия ми треньор Борис Воденичаров. Надявам се да направя личен резултат на Световното първенство.

 

Сподели няколко забележки към сектора за тласкане на гюле в Стара Загора на Балканиадата. Като цяло как определяш организацията и условията на стадион „Берое" и полезно ли беше за теб участието ти на Балканското първенство?

 

Да, участието на Балканиадата беше доста полезно за мен. Колкото до сектора - не беше от най-добрите, на които съм тласкал. За това и резултатът ми не беше от най-силните, но все пак 20.71 метра е доста силен резултат.

 

В един от предишните ни разговори си разкривал изключително тежките условия, с които си се съобразявал и многото проблеми, с които си се сблъсквал. Сега можеш ли да кажеш, че си малко по-оптимистично настроен и се съсредоточаваш главно върху развитието си като атлет?

 

Опитвам се да се настроя максимално позитивно и се опитвам да виждам хубавите, а не лошите неща.

 

Ивет Лалова каза, че българската делегация в Москва е малка, но има силите да зарадва народа. Ти съгласен ли си и какво очакваш от представянето ни на Световното?

 

Сигурен съм, че всички ще дадат максимума от себе си.

 

Даниел Любомиров, Sporta.bg