Диамантена лига в Париж - обзор, резултати и снимки

галерия:

снимка: БТА/AP

9-ият турнир от сериите по лека атлетика Диамантена лига привлече повече от 50 000 зрители на знаменития „Стад дьо Франс" в Париж.

 

Организаторите не можеха да мечтаят за по-добро развитие на надпреварата, защото времето бе благоприятно за поставяне на лични постижения и рекорди - около 25 градуса температура и почти пълна липса на вятър.

 

Около 22 часа местно време пък на сцената се появи човекът, който, по думите на организаторите, е привлякъл допълнителни 10 000 души на трибуните - Юсейн Болт.

 

Както Sporta.bg вече ви информира, ямайската суперзвезда не разочарова зрителите и спечели спринта на 200 метра с най-добро постижение за сезона в света, развенчавайки досегашния рекорд в кампанията на Тайсън Гей.

 

Близо час преди това българската гордост в леката атлетика Ивет Лалова защити реномето си на номер 1 в Европа на 100 метра гладко бягане, след като финишира 6-та в изключително качествена компания в спринта.

 

В другите дисциплини също не липсваха емоции за феновете, поради което Sporta.bg ви предоставя пълна равносметка на по-важните резултати от Диамантената лига в Париж:

 

 

Троен скок - жени

 

Сребърната медалистка от Олимпиадата в Лондон и лидерка в класирането на сериите Диамантена лига Катерине Ибаргуен спечели с резултат 14.69 метра при насрещен вятър от 1.3 м/сек.

 

Тя остана на 14 сантиметра от личното си постижение за сезона, записано също в Диамантената лига - в Юджийн (САЩ) на първи юни. Втора остана Хана Княжева от Израел с 14.58, което е нейн нов най-добър резултат през настоящата кампания. Трета се нареди украинката Олга Саладуха с 14.55 метра.

 

Хвърляне на диск - мъже

 

Олимпийският шампион Роберт Хартинг (Германия) очаквано бе безпощаден към конкуренцията си и спечели с 67.04 метра - 2.87 метра по-слабо от личното му постижение за сезона.

 

Втори финишира иранецът Ехсан Хадади с 65.53, а 23 сантиметра по-малко хвърли естонецът Герд Кантер, за когото остана третата позиция.

 

Зузана Хейнова (вляво) и Пери Шейкс-Драйтън

 

400 метра с препятствия - жени

 

Бронзовата медалистка от Олимпиадата в Лондон и убедителна лидерка в Диамантената лига Зузана Хейнова постави национален рекорд на Чехия - 53.23 секунди - при победата си в Париж.

 

Втора финишира британката Пери Шейкс-Драйтън с 53.96, а трета остана американката Молин Джорджан с 54.19 секунди.

 

Хейнова има 16 точки в класирането на Диамантената лига, следват Шейкс-Драйтън с 4 и Джорджан с 3.

 

5000 метра - жени

 

Бронзовата олимпийска медалистка Тирунеш Дибаба от Етиопия отвя конкуренцията в Париж и спечели бягането на 5000 метра с най-добро постижение в света и турнира - 14:23.68 минути. Тя продължава да води в класирането на Диамантената лига с 8 точки.

 

Сънародничката ѝ Алмаз Аяна стана втора с лично постижение 14:25.84 минути, а друга етиопка - Гелете Бурка финишира на трето място с най-добър личен резултат през сезона 14:42.07 минути.

 

Тласкане на гюлле - жени

 

Двукратната олимпийска и трикратна световна шампионка Валъри Адамс от Нова Зеландия единствена успя да премине границата от 20 метра и логично спечели надпреварата с резултат 20.62.

 

Адамс е автор на най-доброто постижение за сезона - 20.88 на „Златен шпайк" в Острава и на рекорда на турнира - 20.78 от 2011-та година.

 

Втора се нареди американката Мишел Картър с 19.57, а далеч назад остана третата Надине Клайнерт от Германия със 17.95 метра.

 

Овчарски скок - мъже

 

Олимпийският шампион от Лондон 2012 Рено Лавилени успя да покори височина от 5.92 метра и излезе на първо място в „диамантеното" класиране на сериите с 10 точки пред гръка Константинос Филипидис, който остана трети в Париж с 5.70.

 

Чехът Ян Кудлицка също преодоля летвата на 5.70, но от втория опит, докато на Филипидис му трябваха три.

 

Рено Лавилен е лидер в световната ранглиста за сезона с 5.95 метра от турнира от Диамантената лига в Юджийн.

 

400 метра - мъже

 

Лашон Мерит (в средата) и Кирани Джеймс (вдясно)

 

Олимпийският и световен шампион Кирани Джеймс от Гренада стана първият атлет през годината, който направи бягане под 44 секунди.

 

Той финишира първи с 43.96, което е вторият резултат по сила за него след „златното" му постижение 43.94 секунди на Олимпиадата в Лондон.

 

Американецът Лашон Мерит нямаше сили за финален спринт и се задоволи с второто място, като все пак постави нов личен рекорд за сезона с 44.09 секунди. Трети остана друг представител на САЩ - Тони Маккуей с 44.84.

 

Висок скок - жени

 

Актуалната олимпийска и световна шампионка Ана Чичерова (Русия) отново отвя конкуренцията във високия скок и единствена успя да преодолее 2 метра височина в Париж.

 

Рускинята се справи с летвата, поставена на 201 сантиметра, а основните ѝ конкурентки Бриджита Барет (САЩ) и Бланка Влашич (Хърватия) се провалиха и в трите си опита на нея.

 

Барет и Влашич завършиха с 1.98, като американката успя да скочи от първия опит, с което грабна втората позиция в състезанието.

 

Чичерова се опита да подобри най-силното постижение за сезона - 204 см, принадлежащо именно на Барет - но се провали и в трите си опита на 2.05 метра.

 

Дълъг скок - мъже

 

Дамар Форбс от Ямайка се възползва от отсъствието в Париж на руснака Александър Менков - лидер в „диамантената" класация и еврошампион на закрито от Гьотеборг - и спечели в сектора за дълъг скок с постижение 8.11 метра.

 

3 сантиметра по-малко скочи британецът Крис Томлинсън, което му беше достатъчно за второто място, докато гръкът Луис Цатумас остана трети с 8.02

 

110 метра с препятствия - мъже

 

Дейвид Оливър (вляво) и Ариес Мерит

 

Олимпийският шампион от Лондон 2012 Ариес Мерит (САЩ) се възползва от най-добрата си стартова реакция (0.141) и спечели хърделите на 110 метра с лично постижение за сезона от 13.09 секунди.

 

Голямата радост след финала обаче беше за представителят на Франция Паскал Мартино-Лагард, който записа най-добрия резултат в кариерата си - 13:12 - и финишира втори.

 

Трети се нареди бронзовият медалист от Пекин 2008 Дейвид Оливър (САЩ) с 13.13 след фотофиниш.

 

Хвърляне на копие - жени

 

Сребърната медалистка от Олимпиадата в Лондон Кристина Обергфьол (Германия) спечели в Париж с резултат 64.74 метра и продължава да води убедително в „диамантеното" класиране с 16 точки.

 

Личното постижение от 64.35 метра на австралийката Кимбърли Микъл ѝ стигна само за втора позиция във френската столица, а трета остана латвийката Мадара Паламейка с 61.36.

 

800 метра - жени

 

Лидерката в „диамантеното" класиране в дисциплината Франсен Нийонсаба от Бурунди спечели бягането на 800 метра с резултат 1:57.26 минути.

 

Втора на 0.38 секунди (лично постижение) остана Малика Акаоуи от Мароко, а трета финиширa американката Алисиа Монтано с най-добър личен резултат през сезона 1:57.75 минути.

 

Аянлех Сюлейман (вдясно)

 

1500 метра - мъже

 

Аянлех Сюлейман от Джибути направи най-силното си бягане през сезона и спечели старта на 1500 метра с резултат 3:32.55 минути. Личното постижение от 3:32.65 на етиопецът Аман Воте му стигна само за второто място, а трети се нареди американецът Лионел Мансано, също с най-добър резултат през сезона - 3:33.14 минути.

 

3000 метра стийпълчейс - мъже

 

Двукратният олимпийски и световен шампион Езикиел Кембой от Кения направи изключително бягане в Париж и постигна успех с нов най-добър резултат в света и турнира - 7:59.03 минути.

 

Френската публика имаше основания за задоволство, защото представителят на домакините Махиедин Мекиси Бенабад постави рекорд на Европа с второто си място - 8:00.09 минути. Предишното най-силно бягане на европеец беше 8:01.18 мин на Боб Тахри (Фр) от 2009 година.

 

Трети остана друг кениец - Кипсиел Пол Коеч с 8:09.17 минути.

 

Ако тази статия ви се струва интересна, харесайте Sporta.bg във Facebook, за да следите всичко най-актуално в света на спорта и живота на спортистите

 

Даниел Любомиров, Sporta.bg