Митко Ценов отвя конкуренцията на Европейското

Митко Ценов донесе 4-та победа на България на Европейското отборно първенство, 1-ва лига, в Дъблин.

 

Състезателят на клуб Атлет - Мездра даде най-добро време - 8:45.16 минути и донесе максималните 12 точки за националния ни отбор от дисциплината 3000 метра стийпълчейз.

 

„Непрекъснато ми се искаше да тръгна, но Йоло (б.а. треньорът му Йоло Николов) ми казваше да чакам. Чувствах се много добре. Когато направих атаката, Йоло пак ми каза да чакам, но не можех повече", каза щастливият победител след финала, цитиран от bgathletic.com

 

Sporta.bg припомня, че Ценов постави нов национален рекорд при младежите до 23 години на Държавното първенство в Правец преди 8 дни, спирайки хронометрите на 8:27.05 минути.

 

След Митко на второ и трето място финишираха съответно португалецът Алберто Пауло (8:53.83) и румънецът Аександру Гинеа (8:54.65).

 

Другите 3 победи на България бяха донесени от Радослава Мавродиева днес в тласкането на гюле, от Ивет Лалова на спринта на 100 метра вчера и от Габриела Петрова в тройния скок също вчера.

 

Малко след края на бягането на Ценов приключи и женската щафета 4х400 метра в Дъблин, като квартетът на България остана на 4-то място с резултат 3:44.36 минути.

 

Естония се нареди на 3-то място, но пък Швейцария остана 5-та и така националният ни отбор запази шансове за оставане в 1-ва лига на Европейското. Победителки станаха домакинките от Ирландия, следвани от Белгия, а последни останаха швейцарките.

 

Преди минути завърши надпреварата в сектора за троен скок - Златозар Атанасов донесе 11 точки на България, приключвайки на второ място с резултат 16.15 метра. По-добро постижение от него записа само холандецът Фабиан Флорант - 16:49, а трети остана швейцарецът Алекзандер Хохули с 15.98 метра.

 

Засега в отборното класиране България е на последното спасително 10-то място от 12-те участници - имаме 203 точки и се извисяваме с 6 над Естония и със 7 над Швейцария. Лидер е Чехия с 330.5 пункта, а до края на шампионата остават 2 дисциплини, което означава, че Чехия е шампион, защото вторият Швеция е с актив от 292 точки.