Ужасна трагедия: Бомби почерниха маратона на Бостън, има жертви и много ранени (ВИДЕО и СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА

Две бомби избухнаха в близост до финалната линия на маратона в Бостън и взеха човешки жертви, съобщават световните информационни агенции. Засега е потвърдена смъртта на трима души, като едната от жертвите е 8-годишно дете. Ранените са стотици.

 

Болниците в Бостън съобщават за най-малко 141 души, които са пострадали по време на кървавата атака. 17 от тях са в критично състояние, а 25 са със сериозни наранявания. Най-малко 8 от пациентите са деца.

 

От здравните заведения обясняват, че вадят сачми от пациентите. Поради това се предполага, че бомбите са изработени така, че да изхвърлят шрапнели.

 

Първата експлозия е избухнала около четири часа след началото на състезанието, в района на улица Бойлстън. Малко след това се е чула втора експлозия. Съобщава се и за трети взрив - в библиотеката "Кенеди", но след това стана ясно, че той няма връзка с експлозиите на Бостънския маратон.

 

Полицията е открила още взривни устройства по трасето на маратона. Според различни данни, става дума за два експлозива, които са били обезвредени, информира Си Ен Ен.

 

Първоначалната версия за инцидента бе, че е станал взрив на тръби от газопреносната система на града. После обаче тази версия бе отхвърлена.

 

Според ФБР експлозиите на Бостънския маратон са дело на терористична организация, предаде Fox News. Все още обаче нито една групировка не е поела отговорност за атентата.

 

Федералните власти съобщават, че бомбите са били малки и не са били изработени от специални експлозиви, а са били направени най-вероятно от необработен експлозив.

 

 

Последната информация за евентуален извършител, според Daily Mail, е за настанен в болницата пострадал, докато друг е бил задържан от полицията. Пострадалият мъж е гражданин на Саудитска Арабия. Според полицейските доклади той е пострадал от шрапнел.

 

Президентът на САЩ Барак Обама веднага е бил уведомен за разигралата се трагедия. Той заяви, че властите все още не знаят кой стои зад атентата, но се закани на виновниците, че ще "почувстват цялата тежест на правосъдието", предаде Fox News.

 

Обама увери, че администрацията ще мобилизира всичките си ресурси, за да подпомогне разследването и да гарантира сигурността. Президентът се обърна към нацията от Белия дом само няколко часа след експлозията.

 

"Ние все още не знаем кой е направил това, нито защо и не бива да прибързваме с изводите преди да имаме всички факти", подчерта той.

 

"Но не се заблуждавайте, ние ще стигнем до дъното... ще открием кой стори това и ще го държим отговорен", категоричен бе Обама.

 

 

Маратонът на Бостън е едно от най-старите състезания от подобен тип в света. Мероприятието се провежда всяка година, като първото му издание се състои навръх Деня на патриота през далечната 1897 година. Оттогава всеки трети понеделник на април се провежда състезание на 42 км и 195 м, с времето станало едно от най-престижните в света.

 

Популярността на Бостънския маратон може да бъде потвърдена и от цифрите, като за последните десет години участниците в него са нахвърлили 20 000. През 1996 година на старта на маратона застанаха повече от 38 000 души, докато обичайно броят на зрителите достига дори внушителната цифра от половин милион.