Скандално обвинение: Христо Стоичков получил 150 хил. тона дървесина без конкурс

снимка: Булфото

Бизнесменът и собственик на няколко фабрики Красимир Дачев изненадващо осветли схема за облагодетелстване в сектора с дървесина, в която е замесен самият Христо Стоичков.

 

В разговор за това как се прави бизнес в България и как икономиката ще издържи на увеличаващите се социални обещания на управляващите в предаването „Тази сутрин" на bTV Дачев съобщи за конкурс от миналата година, който е бил предсрочно спрян, за да получи Христо Стоичков 150 хил. тона дървесина.

 

Влизайки в конкертика по случая бизнесменът коментира, че в търга са участвали всички компании в сектори - малки и големи.

 

„И изведнъж 10 дни преди сделката казват, че тя е приключена. Сега разбираме, че тоновете дървесина са дадени на Христо Стоичков от депутата Емил Димитров", заяви Дачев.

 

Ролята на Димитров, депутат от ГЕРБ тогава, а сега съосновател на партия „БАСТА", заедно с екс-земеделския министър Мирослав Найденов, не е фигурирала официално никъде.

 

Според бизнесмена той тогава е управлявал сектора, а тези „правомощия" е получил именно от Найденов.

 

„Беше му дадена тази дейност. Самият председател на комисията по земеделие и гори нямаше право да пипа горите. Само министъра може да му даде правата - Мирослав Найденов", обясни той пред камерите на bTV.

 

Депутатът Емил Димитров, който се включи по телефона в разговора, категорично отхвърли обвиненията и нарече Красимир Дачев „отявлен лъжец".

 

Христо Стоичков не участва в никакви фирми. Нека даде документи коя е фирмата и този път ще се видим в съда. Не може в национален ефир да хвърляш такива обвинения. Никой не се е месил в борсата, нека Дачев кажа колко пъти ни е искал съдействие да получава дървесина без търгове. Имали сме цели съвещания с депутати от комисията и редовно той искаше да избегне търговете", заяви Димитров, приемайки поканата да гостува в „Тази сутрин", за да се изясни казуса.