Проклятието US Open отново застигна Григор Димитров

снимка: Guliver/Getty Images

Най-добрият тенисист на България Григор Димитров отново не успя да запише победа в основната схема на US Open, като днес хасковлията инкасира трета поредна загуба в мачове от първи кръг в Ню Йорк.


Този път Гришо отстъпи пред намиращия се на 96-о място в света португалец Жоао Соуса, който подчини в пет сета българския талант - 3-6 6-3 6-4 5-7 6-2.


Като цяло играта на Григор Димитров в днешния ден бе безкрайно неубедителна, а хасковлията далеч не показа пълния си потенциал на корта. Така Гришо приключи по разочароващ начин участието си в последния за тази година турнир от Големия шлем, като българинът продължава да чака така желания пробив в надпревара от четирите големи.


Срещу Жоао Соуса Григор Димитров имаше предимство по отношение на уинърите - 13 срещу 5, но повече бяха и непредизвиканите грешки на българина - 7 срещу 2. Един от най-големите проблеми на Гришо в днешния ден обаче бе неговият сервис. Българинът бе пробит цели 8 пъти от своя съперник, като в три поредни случаи това се случваше още в самото начало на сета. Гришо имаше предимство и по отношение на записаните асове - 13 срещу 5, но това също не му помогна да стигне до успеха.

 

Така 22-годишният хасковлия напусна надпреварата още на старта за трета поредна година с 10 точки за световната ранглиста и 32 хиляди долара от наградния фонд. Това беше втората среща между Григор Димитров и Жоао Соуса. Първата беше на турнир в Испания през 2008 година, която отново беше спечелена от Соуса с 6-4 6-1.


Двубоят в Ню Йорк стартира отлично за първата ни ракета, като Гришо тръгна със спечелен сет срещу португалския си съперник. Димитров успя да пробие още второто подаване на Соуса и дръпна с 3-1, като в последствие хасковлията успешно и затвърди пробива за 4-1. До края на сета двамата тенисисти спечелиха подаванията си, а завоюваният пробив се оказа достатъчен на Григор, който затвори частта при 5-3 в своя полза.


Именно оттук обаче тръгна и спадът в играта на българския тенисист. Първият сервис на Димитров практически изчезна, което позволи на Жоао Соуса да запише пробив още в първото подаване на Григор и да дръпне набързо с 2-0.


При 0-3 Гришо успя да спечели първи гейм във втората част и намали изоставането си, а при 2-4 българската ракета показа характер и върна инкасирания пробив. За съжаление Григор върна жеста твърде бързо и загуби още следващото си подаване, а при 5-3 Соуса сервира за изравняване на сетовете и не сбърка - 1-1.


И третата част на мача се разви подобно на втората, а Григор Димитров позволи на световния №96 да запише втори сет на сметката си, доближаващ го до крайния успех и класиране за втори кръг.


Подобно на втория сет, третият също стартира със слабо сервиране на хасковлията. Още в самото начало Соуса отново поведе с 2-0, което бе последвано от тотален срив в играта на Димитров. Григор загуби втори пореден сервис гейм в третата част и вече изоставаше с 0-3, като до края Жоао Соуса сервираше стабилно и заслужено поведе с 2-1, осъществявайки пълен обрат в сетовете.


В четвъртата част Григор Димитров вече нямаше право на грешки, като хасковлията бе изправен до стената. Този път българинът най-после стартира със спечелен гейм, но още при второто си подаване Гришо допусна нов пробив за 1-2. За щастие Григор се окопити и светкавично отговори, пробивайки и сервиса на Соуса за 2-2.


Сервисът на Григор Димитров обаче така и продължаваше да не работи. Гришо отново бе пробит за 2-3, а този път Соуса затвърди пробива и поведе с 2-4, доближавайки се до победата в мача. Изключително важен за българина се оказа осмият гейм в този сет, по време на който хасковлията върна и втория пробив, изравнявайки за 4-4 гейма. При 5-6 Жоао Соуса вече сервираше за оставане в сета, а Гришо направи решителна крачка към пълен обрат в срещата, пробивайки португалеца и печелейки частта със 7-5.


Сякаш за да изнерви до краен предел феновете си, Гришо стартира и решаващия пети сет с допуснат пробив още в първото си подаване. Хасковлията не успя да запише дори и точка в своя сервис гейм, а Жоао Соуса безпроблемно затвъри пробива си и за трети път в мача поведе с 2-0 от самото начало.


Отново попаднал в деликатна ситуация, Григор стъпи на крака и върна един гейм за 1-2, но тоталният колапс в играта на българина бе очевиден. Соуса не сбърка и покачи на 3-1 в своя полза, а веднага след това последва и пореден пробив в подаването на Димитров, доближил португалеца на само два гейма от спечелване на срещата.


При 5-2 Жоао Соуса вече сервираше за победа и участие във втори кръг, като тук пред Гришо се откри възможност за пробив, която обаче българинът не използва. Димитров бързо бе наказан за изпуснатия шанс, а Жоао Соуса успешно затвори мача в своя полза, печелейки петия сет с резултат 6-2.