Един от треньорите ни на Световното Йоло Николов: Трябва да си луд, за да се занимаваш с това в България

галерия:

снимка: Балканец

„В момента, за да си треньор, занимаващ се с атлетика в България, трябва да си малко луд", заяви наставникът Йоло Николов в специално интервю за Sporta.bg


Николов е едновременно треньор на Митко Ценов - голямата ни надежда в дисциплината 3000 метра стийпълчейз - и многократен шампион на България в дълги и средни бягания.


Именно Йоло ще придружава българската делегация на Световното първенство по лека атлетика в Москва (10-18 август), след като треньорът на Ваня Стамболова му отстъпи самолетния си билет.


„Жестът, който направи към мен, е огромен и аз му благодаря от сърце", коментира Николов за Sporta.bg относно предоставената му възможност да подкрепя на живо Митко Ценов и другите български национални състезатели.


В интервюто си за Sporta.bg Йоло Николов обясни за трудностите, които един участник в средните и дълги бягания се сблъсква, а също така и отговорностите на един състезател, който съчетава и с треньорската професия.


Също така Николов описа и всички задължения на един треньор по лека атлетика в България.


 

Sporta.bg вече ви представи стремежите и целите на балканския шампион и национален рекордьор в тласкането на гюле Георги Иванов, който се надява да подобри личното си постижение в Москва.

 


Възпитаникът на Йоло Николов - Митко Ценов няма да позволи отнетата европейска титла при младежите да намали увереността му.

 


Надеждата ни в тройния скок Златозар Атанасов пък ще се стреми да реализира пълния си потенциал на финала и да направи шест опита, като евентуално премине границата от 17 метра.

 


 

Ето как Йоло Николов отговори на въпросите на Sporta.bg:

 


Георги Димитров се лиши от билета си за Москва, за да може ти да пътуваш и да си близо до Митко Ценов на Световното първенство. Предполагам, че си радостен и може би изненадан от този жест?

 

Няма как да не сам радостен от този жест, защото за мен това състезание е изражение на няколко години упорит труд. Малко хора могат да ме разберат, но Георги Димитров е един от тях.

 

Той е велик треньор и невероятен човек, от него можем само да взимаме пример. Жестът, който направи към мен, е огромен и аз му благодаря от сърце.

 

Какво можем да очакваме от Ценов в Москва и какви са твоите основни препоръки към него?

 

Основната задача на Митко ще е да се класира за финала на 3000м стийпълчейз. Като се вземе в предвид възрастта му, той може би ще е най-младият състезател в тази дисциплина. Лично аз смятам, че по възможностите му е да се класира сред първите осем на планетата.

 

 

Как успяваш да комбинираш треньорските си задължения и с поддържането на собствената ти форма и на кое обръщаш повече внимание?

 

Естествено, че на първо място са задълженията ми като треньор. Грижите за състезателите ми са основното ми задължение, а за в бъдеще мисля да се концентрирам върху по-дългите дистанции, може би дори маратон.

 

Много ли са трудностите, с които един бегач на 3000 метра стийпълчейз, 5 и 10 хиляди метра, се сблъсква? На какво ниво са условията?

 

Когато искаш да си най-добрият в дадена област, трудностите ти стават спътник в живота. Условия под формата на материална база, места за тренировки в нашите дисциплини има.

 

 

Основните трудности се явяват при финансирането на лагерите при обезпечаването на висококвалифицираните състезатели. Спонсори нямаме, а финансирането от държавата е под всякакъв минимум, може би около 20% от цялостните ни разходи.

 

Въпреки че не ти е коронна дисциплина, ти стана най-бързия българин на 10 000 метра в последните 19 години - ласкаят ли те подобни статистики и мислил ли си да подобриш националния рекорд на Евгени Игнатов?

 

За в бъдеще ще се концентрирам върху по-дългите дистанции, за рекорда на Евгени Игнатов все още не мога да мисля, но задачата ми за следващата година е да бягам 10 000 метра в границите на 28.30 минути.

 

Ти единствен премина границата от 15 минути, печелейки националната титла на 5000 метра в Правец - на какво ниво е конкуренцията в България в средните бягания?

 

Ами точно в средните бягания нивото в България е на почти никакво ниво, като изключим няколко момчета и момичета.

 

 

Много трябва да се работи в тази насока, но, ако условията, които предлага държавата, не се променят, нищо чудно до няколко години да загубим и моментното си ниво.

 

Ти като един млад специалист смяташ ли, че треньорската професия е неблагодарна, какви са трудностите и пречките?

 

В момента, за да си треньор, занимаващ се с атлетика в България, трябва да си малко луд. Въобще, ако взимаш заплата от някъде, тя няма да е по-голяма от на един санитар или общ работник.

 

А трудът, който се изисква, е може би като на президент на банка. Ти си треньор, психолог, малко лекар, масажист, шофьор, готвач и още доста неща и всичко това вимето на спорта и на една кауза.

 

И за финал - какво можем да очакваме от българската делегация на Световното първенство в Москва?

 

Очаквам силни резултати от всеки един състезател, успял да достигне до Москва. Защото самият факт, че са там и са покрили нормативите си, показва, че това са състезатели от световна величина.

 

Естествено, най-хубаво ще е, ако всеки успее да постигне и върхова форма точно на Световното първенство и покаже най-доброто от себе си именно в Москва.

 

Пожелавам това на целия български отбор, пожелавам им здраве и бог да е с тях.

 

Даниел Любомиров, Sporta.bg