Мирела Демирева за Sporta.bg: Искам да скоча поне 195 см на Световното

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Sporta.bg продължава да ви запознава с част от българските национали по лека атлетика, на които ще стискаме палци за достойно представяне на Световното първенство в Москва.


Наследницата на Стефка Костадинова - Мирела Демирева - се намира в отлична форма в най-подходящия момент от сезона преди шампионата на планетата. За нея това е първо участие на толкова голям форум и тя не крие вълнението си от предстоящото събитие.


Чаровната българска представителка в тройния скок спечели сребърен медал на Балканиадата пред родна публика в Стара Загора в много силна конкуренция.


„Тази година конкуренцията на сектора е голяма. Лично аз се чувствам добре, във форма и силно мотивирана. Публиката и атмосферата на стадиона даваха крила", заяви Демирева в специално интервю за Sporta.bg


За нея участие във финал и резултат от порядъка на 195 сантиметра ще бъде отлично представяне, като не е изключено подобно постижение да се възнагради с финал.

 

В предишно интервю за Sporta.bg Мирела разкри и голямата си мечта в спорта - да подобри рекорда на Стефка Костадинова от 209 см.


Sporta.bg вече ви представи стремежите и целите на балканския шампион и национален рекордьор в тласкането на гюле Георги Иванов, който се надява да подобри личното си постижение в Москва.


Лидерът в Европа в дисциплината 3000 метра стийпълчейз Митко Ценов няма да позволи отнетата европейска титла при младежите да намали увереността му.


Надеждата ни в тройния скок Златозар Атанасов пък ще се стреми да реализира пълния си потенциал на финала и да направи шест опита, като евентуално премине границата от 17 метра.


Ето как Мирела Демирева отговори на въпросите на Sporta.bg преди Световното:

 

 

Остана втора на Балканиадата в Стара Загора, но отново скочи над 190 см (192). Доволна ли си от среброто, след като само 3 см те разделиха от първото място?

 

Щастлива съм, че имах възможността да участвам на Балканиадата в Стара Загора. Разбира се, искаше ми се да заема първо място на родна почва, но съм доволна, всеки опит над 190 см ме прави щастлива. Получи се хубаво състезание, а и най- вече една своеобразна проверка преди Световното в Москва.

 

Конкуренцията на стадион „Берое" беше много силна - Шимич, която има 196 тази година, остана зад теб, а победителката Сергио преодоля 195. Това отрази ли се позитивно на самочувствието ти от представянето?

 

Смятам, че всяко състезание има своята специфика.

 

Високият скок е технична дисциплина и един слаб или силен резултат не определят изцяло формата на състезателя. Всичко в крайна сметка се решава на големия форум.

 

Тази година конкуренцията на сектора е голяма. Лично аз се чувствам добре, във форма и силно мотивирана. През годините се научих да не губя хъс и устрем, както след неуспехите, така и след победите.

 

Не всеки ден се провежда толкова силно състезание пред пълни трибуни на български стадион. Какво беше чувството да се бориш за злато пред родни фенове?

 

Чувството беше невероятно. Публиката и атмосферата на стадиона даваха крила. Надявам се занапред феновете на леката атлетика да се увеличават и все повече деца да стъпват на пистите.

 

Всичко това би спомогнало, както за здравословното състояние на населението, така и за развитието на спорта ни като цяло.

 

Казвала си и преди, че Световното първенство е основната ти цел през сезона - подготви ли се по най-добрия начин за турнира в Москва?

 

Изключително съм щастлива, че заминавам за Москва. Това ще бъде най- големият форум, на който досега съм вземала участие. Чувствам се подготвена и във форма да реализирам потенциала си за този сезон.

 

Какво постижение ще те накара да напуснеш руската столица с усещане за добре свършена работа?

 

Участие във финал би реализирало стремежите ми на този етап от кариерата ми. Може би в цифри това би означавало 195 сантиметра и повече.

 

Твоите резултати прогресират, както и честите ти участия на различни турнири - това ли е най-добрият начин за поддържане на форма?

 

Лично за мен смятам, че това е най-добрият начин за събиране на опит, поддържане на форма и самочувствие.

 

Как се подготвяш чисто психически преди началото на старт от турнир - имаш ли някакъв ритуал или определено действие, което не пропускаш, за да се справиш с напрежението?

 

Ритуали нямам. Просто се старая да съм в добро настроение, усмихната и вдъхновена за моето си творчество.

 

Смяташ ли, че с домакинства на турнири като Балканиадата леката атлетика ще става отново все по-любима на българските фенове?

 

Провеждането на колкото се може повече форуми и участието на тях на родните фаворити е задължително условие за привличане вниманието на феновете.

 

Напоследък българската атлетика се радва на много успехи и смятам, че хората ще оценят това.

 

Даниел Любомиров, Sporta.bg