Фетел не иска Алонсо и Кими за съотборници

снимка: БТА/AP

Световният шампион Себастиан Фетел не изживява най-спокойните си мигове в кариерата, въпреки че уверено крачи към 4-та поредна титла в Кралските гонки.

 

Причините са две - Фернандо Алонсо и Кими Райконен. Но не заради факта, че именно двете звезди са най-преките му конкуренти в шампионата, а поради причината, че са спрягани за бъдещи негови съотборници от следващия сезон.

 

Както е известно, Марк Уебър ще прекрати кариерата си във Формула 1 и по този начин остава вакантно мястото във втория болид на Ред Бул.

 

Трима са основните кандидати за съотборници на Фетел от следващия сезон - Кими Райконен, Фернандо Алонсо и младока от дъщерния отбор на „червените бикове" Даниел Рикардо.

 

Райконен първи беше спряган за мястото на Уебър от следващия сезон, а информациите за нестабилното финансово състояние на Лотус само подклаждаха слуховете, че Айсмен е сигурно ново попълнение на Ред Бул.

 

Преди началото на уикенда в Унгария обаче излезе сензационната новина, че отборният директор на „биковете" Крисчън Хорнър преговаря с агента на Алонсо за евентуален трансфер на испанеца от следващия сезон.

 

Алонсо намекна, че се чувства изнервен във Ферари заради постоянните проблеми на Скудерията, които не му позволяват да спечели третата си титла във Формула 1.

 

Самият Фетел обаче държи да има думата при избирането на втори пилот в Ред Бул за догодина и неговият фаворит е Даниел Рикардо, защото австралиецът от Торо Росо е далеч по-неопитен от него и ще се ползва със статута на „втора цигулка" в тима.

 

Фетел е наясно, че Райконен и Алонсо не биха се примирили с поддържаща роля в Ред Бул и това би застрашило комфорта му на лидер. Колкото и „непослушен" да е на моменти Уебър, то той никога не се е ползвал с преференциите на германеца и това е главната причина да напусне Формула 1, за да преследва подвизи в световния шампионат за издръжливост.

 

Фетел е заявил на Крисчън Хорнър желанието си да си партнира с Рикардо от следващия сезон, като вероятно екипът ще се съобрази с него. Последната дума при подписването с втория пилот за догодина обаче ще има собственикът Дитрих Матешиц, а от маркетингова гледна точка за Ред Бул ще е по-добре да има в кокпита си две суперзвезди.

 

Очаква се след края на лятната почивка във Формула 1 „червените бикове" да обявят решението си.