Тата Мартино - по стъпките на Ерера и Меноти

Херардо "Тата" Мартино е новият треньор на Барселона, а бившият селекционер на Парагвай е четвъртият аржентинец в историята, който ще застане начело на каталунците.


Мартино успя да пребори конкуренцията на Луис Енрике и ще застане начело на Барса през следващия сезон, наследявайки борещия се с рака Тито Виланова.


До този момент аржентинците, които в един или друг момент са били начело на "лос кулес", бяха трима - Роке Олсен, Еленио Ерера и Сесар Луис Меноти.


Първи в това отношение бе Олсен, който води Барса в периода между 1965 и 1967 година, но без да постигне успехи в каталунската столица. Любопитното е, че Роке Олсен е бивш футболист на вечния враг Реал Мадрид, където играе цели седем години.


Между 1958 и 1960 година идва и времето на легендата Еленио Ерера. Аржентинецът постига най-големите си успехи в последствие, когато е начело на Интер, но такива не липсват и с Барса. Ерера прави каталунците шампиони на Испания на два пъти, като два пъти печели и Купата на Краля. Толкова са и успехите му в турнира за Купата на панаирните градове, предшественик на Купата на УЕФА.


Третият аржентинец начело на Барса е също голямо име. Това е световният шампион с "гаучосите" от 1978 година Сесар Луис Меноти, който обаче не успява да остави сериозна следа в Каталуния. Меноти поема Барселона през 1983 година, но след само един сезон и една спечелена Суперкупа на Испания напуска тима.