Мавродиева донесе първа победа на България на Европейското

снимка: bgolympic.org

Радослава Мавродиева донесе първа победа за България във втория ден на Европейското отборно първенство по лека атлетика, 1-ва лига, което се провежда в Дъблин.

 

Днес първите точки в актива на националния ни отбор бяха спечелени от Михаела Методиева, която завърши 11-та в дисциплината хвърляне на чук с резултат 45.53 метра.

 

По-късно звездата на родния състав Ивет Лалова финишира на второ място в бягането на 200 метра, главно заради крампа, който получи и силния насрещен вятър.

 

След като очаквахме победа най-вече от Ивет, ето че Мавродиева я донесе с отличното си представяне в сектора за тласкане на гюле.

 

Българката прати уреда си на 18.36 метра при първия и втория си опит, след което записа две неуспешни хвърляния, но въпреки това, остана недостижима на първо място.

 

Основната й конкурентка от Румъния Анка Хелтне се провали в опита си да я детронира, като най-добрият й опит беше едва 17.51 метра.

 

Мавродиева остана далеч от личното си постижение 18.67, но това може да се отдаде и на лошите атмосферни условия.

 

Най-важното за нея и за българския отбор е, че бяха прибавени много важни 12 точки по пътя към оцеляването в 1-ва лига на европейската атлетика.

 

България към момента е на опасното 11-то място от 12 участващи държави, като последните 2 отбора в класирането изпадат в по-долна дивизия.

 

Родният национален отбор има 153 точки и изостава само с 3 от 10-ия Естония, докато 12-ият Швейцария е на 3 пункта зад нас.