След фалита ЦСКА за малко не загуби от Светкавица

снимка: Булфото

ЦСКА завърши наравно 1:1 с втородивизионния Светкавица в дебюта на Христо Стоичков като основна фигура в щаба на „червените".

 

Контролата бе първа от лятната подготовка на „армейците" и се игра пред почти пълни трибуни на стадион в Етрополе, като столичани маркираха един от най-преломните моменти в историята си.

 

Както Sporta.bg писа по-рано, ЦСКА обяви официално фалит и на практика престана да съществува - акциите на новото дружество преминаха еднолично на името на Христо Стоичков.

 

Досегашните собственици от Титан Димитър Борисов и Иво Иванов използваха съобщение пред официалния сайт на клуба, за да обявят раздялата си с него и да оставят съдбата му в ръцете на Стоичков.

 

На повече от 1000 км - в Австрия, също имаше отзвук на фалита на ЦСКА и създаването на нов клуб, защото „армейците" автоматично няма да могат да участват в Лига Европа. Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Станимир Стоилов увери, че „канарчетата" са напълно готови да заемат мястото на ЦСКА в първия предварителен кръг на турнира.

 

Бъдещето на новия ЦСКА изглежда свързано със сливане (взимане на лиценза) на Литекс или Нефтохимик, за да се запази елитния статут. „Оранжевите" и „шейховете" изиграха контрола на Градския стадион в Ловеч днес.

 

Христо Стоичков остана верен на своя стил и реши да даде шанс на млади футболисти и юноши на ЦСКА в състава за мача срещу Светкавица. Сред титулярите обаче присъстваха познати имена, които изнесоха тежестта на пролетния полусезон.

 

Най-неприятният момент от двубоя се случи в 22-ата минута, когато Спас Делев получи контузия в глезена и напусна принудително терена, като лекарите поставиха лед и бинтоваха травмираното място. Вместо Торпедото в игра се появи възстановеният от контузия млад талант Антон Карачанаков.

 

На вратата на ЦСКА започна Томаш Черни, който след само 32 игрови минути отстъпи мястото си на Анатоли Господинов. В защита оперираха Апостол Попов, Венцислав Василев, Ангел Грънчов и Михаил Венков, а в халфовата линия отново си партнираха Лукас Саша, Марсиньо, Нджонго Присо, Делев и националът на Каморските острови Юсуф М'Чангама, който е на проби при „червените".

 

В атака бе гласувано доверие на Мишел Платини, а в дадени моменти от срещата на терена се появиха още Октавио, Пламен Крачунов, Станко Йовчев, Хаджиев, Абел Анисе, Ивайло Чочев, Христов, Дюлгеров и Долапчиев.

 

Именно Григор Долапчиев със страхотен удар, наподобяващ задна ножица, в 84-ата минута изравни резултата на 1:1 и предотврати неприятна загуба на ЦСКА на старта на контролите.

 

20 минути преди това Светкавица беше повел в резултата след хубав изстрел на Стоян Георгиев, който се оказа неспасяем за вратаря Анатоли Господинов.

 

През първото полувреме двата тима не предложиха нищо интересно от футболно естество, като натискът на „червените" в последните минути и на двете полувремена се оказа безплоден.

 

При всички положения в днешния ден дори играта на ЦСКА не бе толкова важна, колкото подробностите около бъдещето на клуба вече под ръководството на Христо Стоичков като едноличен собственик.