Григор Димитров загуби от Янко Типсаревич в страхотно шоу на демо турнира "The Boodles"

снимка: Guliver/Getty Images

Най-добрият български тенисист загуби с 6:7(5), 7:6(5), 10:4 от световния номер 14 Янко Типсаревич в демонстративния турнир "The Boodles" на кортовете в Стоук Парк (Великобритания). Вместо трети сет при 1:1 двамата играха шампионски тайбрек.

 

Надпреварата е уникална по рода си и всяка година събира едни от най-големите звезди на тениса, но не влиза в официалния календар на ATP и не само качествен тенис, но и много шоу и забавление за зрителите.

 

Димитров и Типсаревич определено се опитаха да го осигурят, като често се шегуваха помежду си, със съдиите и публиката, и пробваха атрактивни изпълнения.

 

Това, че Григор изгуби срещата изобщо не значи, че той със сигурност е приключил участието си в надпреварата. "The Boodles" се отличава с това, че няма схемата на останалите турнири и предварително не се знае кой с кого ще играе и колко мача ще играе всеки тенисист.

 

През този сезон, освен Димитров и Типсаревич, участие в надпреварата са заявили състезатели като Новак Джокович, Томаш Бердих, Хуан Мартин Дел Потро, Ришар Гаске, Марин Чилич, Йержи Янович и Сам Куери.

 

Срещата между ракета номер едно на България и Янко Типсаревич започна по-добре за сърбина и на няколко пъти той достигна до точки за пробив. При 5:5 в първия сет той дори поведе с 0:40 при сервис на Гришо, но не успя да спечели нито веднъж подаването му.

 

Стигна се до тайбрек, в който Димитров дръпна с 6:1. Последваха няколко грешки и сърбинът почти го застигна. При петия си сетбол обаче хасковлията най-сетне успя да затвори първата част и да поведе.

 

Типсаревич обаче набързо проби Григор в началото на втория сет и успя да поведе с 3:0. Гришо обаче съумя да върне пробива и да изравни. Двамата предложиха страхотни отигравания и великолепно шоу за публиката, а като корона на всичко дойде и тайбрека във втория сет. Гришо направи минипробив и поведе с 4:2, но последва много силна игра на сърбина, който в крайна сметка спечели тайбрека с 7:5.

 

Вместо да решат спора в трети сет двамата тенисити играха шампионски тайбрек. В него световният номер едно показа сериозна класа, докато у българина концентрацията тотално спадна. Типсаревич поведе реализира два минипробива и в крайна сметка спечели с 10:4 още при първия си мачбол.

 

Това бе пети мач между 22-годишния хасковлия и сърбина, а Типсаревич вече води с 4:1 победи.

 

Сърбинът записа успех над Гришо в първата им среща на трева - на турнира в Ийстбърн през 2011 година, когато Типсаревич се поздрави с победа с 6:3, 7:6(2).

 

За сметка на това българинът надделя в предишния мач, побеждавайки Типсаревич със 7:6(3), 6:1 на Мастърса в Монте Карло по-рано през този сезон.