Умората на Гришо вдъхнови Вавринка за обрат срещу родния феномен

галерия:

снимка: БТА

Григор Димитров не успя да повтори подвига си отпреди няколко дни, когато спечели срещу световния №1 Новак Джокович, и тази вечер отстъпи с 6:3, 4:6, 1:6 на швейцарския тенисист Станислас Вавринка в мач от третия кръг на турнира в Мадрид.

 

Двубоят започна прекрасно за родния представител, който играеше изключително разнообразно и успешно срещу ракета №2 на Швейцария, а това доведе и до 1:0 в сетовете. В средата на втората част обаче Гришо пропусна точка за пробив, а след това Вавринка показа класа и с много вдъхновена игра успя да обърне срещата с видимо поуморения Григор.

 

Значение оказаха и постоянните претенции на Вавринка, който често репликираше съдията, караше се на лайнсмените и децата, които гонят топките по корта, а и поиска наглед ненужна намеса от медицинското лице на корта.

 

Умората също беше ключова, като в началото на двубоя българинът се движеше отлично по корта, но физическите сили напуснаха Григор, който нямаше същите вариативност и мощ от първия час на срещата.

 

Въпреки загубата Димитров може да помни с добро турнира, след като за първи път в своята кариера победи играч от топ 5, и то не кой да е, а действащият №1. Той ще има време и да почине преди старта на Ролан Гарос следващата седмица.

 

Заради загубата си обаче Григор отново ще трябва да се изправи рано срещу представител от топ 8, при условие че успее да преодолее първите два кръга в турнира. Вавринка от своя страна продължава с добрите си мачове и вече в 7 поредни мача е непобеден. Той ще се изправи срещу Цонга в четвъртфиналите.


Всеки, който е пропуснал да види какво точно стана в срещата на Григор срещу Вавринка, по-долу може да прочете подробно какво предложиха двамата тенисисти на публиката в Мадрид.

 

Първи сет

 

Двубоят започна със сервис на Григор Димитров, като той заложи на силен първи сервис, а и в единственото дълго разиграване показа стабилност и в крайна сметка поведе с 1:0 почти без проблеми, въпреки двойна грешна на старта. При сервиса на Вавринка обаче Димитров допусна няколко грешки и след гейм на 0 Вавринка изравни - 1:1.

 

В третия гейм Гришо показа няколко отлични комбинации от удари, а силата на сервиса продължаваше да му носи лесни точки - 2:1 след част на 0. Българинът притисна своя съперник и поведе с 0:30, а след прекрасен минаващ удар Димитров получи две топки за пробив - 15:40, а още при първата Вавринка допусна непредизвикана грешка - 3:1 за родния представител.

 

Швейцарецът опита бързо да се върне в гейма, а непредизвикани грешки на Гришо направиха резултата 15:40. С два хубави сервиса обаче Григор успя да дръпне в разиграванията и да изравни, но швейцарецът стигна отново до точка в своя полза и този път успя да пробие - 3:2. Вавринка поведе с 30:0, но Гришо взе две изключителни разигравания и стигна до равенство, а след това и до 40:40 след мощен форхенд. В крайна сметка, Станислас защити подаването си и имахме ново равенство в геймовете - 3:3.

 

Гришо показа някои слабости в играта си, но на помощ му дойде сервиса и с няколко снаряда си от начален удар и форхенд си осигури нов аванс в резултата - 4:3. Димитров показа отлична защита в следващата част, която му помогна да поведе с 15:40 под бурните аплодисменти на публиката. Той не успя да капитализира първата възможност, но с хубав форхенд принуди Вавринка да сбърка - 5:3 за българина.

 

След размяна на няколко тежки разигравания родният представител поведе с 30:15, показвайки здрави нерви, а след това в употреба влезе и първият сервис - 40:15. Грешка на Вавринка пък му позволи да вземе гейма и да поведе с 1:0, а викове "Гришо, Гришо" озвучиха корта в Мадрид.

 

Втори сет

 

Въпреки че Вавринка поведе с 30:0, Димитров направи два изумителни удара от бекхенд за равенство. Две непредизвикани грешки на българина обаче позволиха на неговия опонент да вземе откриващия гейм - 0:1. С няколко магически изпълнения край мрежата и от основната линия Григор бързо-бързо сломи съпротивата на своя съперник и изравни въпреки силната игра на Вавринка - 1:1.

 

Точките на швейцареца идваха много трудно, докато той нямаше отговор и на форхендите на българина, което допринесе за 40:40 в третата част. Два технични удара на Вавринка го спасиха от тежката ситуация и той отново поведе - 1:2. Няколко непредизвикани грешки на Гришо направиха резултата 30:30, а след това и 40:40, но въпреки това той не трепна и с мощен сервис се измъкна от трудното положение - 2:2.

 

Вавринка даде да се разбере, че няма да се примири лесно и набързо взе следващата част на 30 - 2:3. Димитров обаче буквално разпиля своя съперник, записа два аса и спечели на 0 - 3:3. Нападателният тенис на Вавринка продължи, но той допусна няколко грешки и геймът се завърза при 30:30, а и при 40:40 след фамозен бекхенд по правата.

 

Равенството се задържа няколко пъти, а Григор сътвори два гениални удара, за да се задържи в гейма. Двойни грешки на Вавринка продължиха с равенството, а аут след атака на мрежата позволи на Гришо да поведе. Той обаче не успя да се възползва, а в крайна сметка швейцарецът използва сервиса си, за да запише няколко поредни точки и най-накрая да защити подаването си - 3:4. Българинът обаче превъзмогна загубата и на свой ред записа много убедителен сервис-гейм и изравни - 4:4.

 

Вавринка успя все пак да покаже стабилни нерви и за първи път сравнително лесно взе гейма на 15, но след това поиска намеса на физиотерапевта на турнира за болки в рамото - 4:5. Кратката почивка му се отрази добре и той поведе с 15:40, а след това нова грешка на Гришо се стигна до трета решителна част - 4:6.

 

Трети сет


Димитров имаше няколко шанса да затрудни съперника си на старта на решаващата част, но въпреки добрите си отигравания, той направи и няколко непредизвикани грешки - 0:1. Гришо обаче беше безкомпромисен при своя начален удар и изравни след мощен форхенд - 1:1. Швейцарецът отговори категорично на предизвикателството и след гейм на 0 отново поведе - 2:1.

 

Вавринка направи своя удар в следващата част, като се възползва от по-доброто си моментно състояние и натисна от основната линия. Той получи брейк пойнт в своя полза и успя след атака на мрежата да поведе с 1:3. Швейцарецът затвърди пробива по категоричен начин, като взе подаването си на 15 - 1:4.

 

Това беше и краят на съпротивата на Димитров, който рухна, позволи лесен пробив, а след това загуби и финалния гейм в срещата на 0 - 1:6 и Вавринка продължава към четвъртфиналите.