Уникален Григор Димитров спечели епична битка срещу Новак Джокович и прати вкъщи световния номер 1! (СНИМКИ)

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Ракета номер едно на България постигна историческа победа над водача в Световната ранглиста Новак Джокович със 7:6 (6), 6:7 (8), 6:3 и се класира за третия кръг на Мастърса в Мадрид.

 

Двамата тенисисти изиграха изключителен двубой, продължил повече от три часа, в който зрителите станаха свидетели на изключителен тенис, обрати, огромно напрежение и амбиция, а в крайна сметка епичната битка завърши с успех на българина.

 

В края на втория сет Григор получи схващане, но въпреки това успя да се събере. С невероятен дух под аплодисментите на публиката, която го подкрепяше през цялото време, той успя да сътвори немислимото и да изхвърли Световния номер едно Новак Джокович още след първия му двубой в Мадрид.

 

Така Димитров си осигури 90 точки за ранглистата, които ще го изкачат до рекордното 26-то място в света, както и чек за 41,600 евро от наградния фонд. В спора за място на четвъртфиналите Гришо ще срещне квалификанта Сантяго Хиралдо или Станислас Вавринка, които играят в сряда. Следващият мач на Гришо ще е в четвъртък.

 

Двубоят започна повече от добре за Новак Джокович, който взе своя първи сервис гейм на нула. Българинът обаче бързо изравни, след като при своето подаване си осигури три геймбола и въпреки че пропусна първите два, при третия бе безпогрешен за 1:1.

 

Двамата си размениха по няколко гейма. При 3:3 Григор стигна до три шанса за пробив след няколко непредизвикани грешки на сърбина. Световният номер 1 обаче се справи с трудната ситуация и стигна до геймбол. Гришо обаче отново си осигури възможност да спечели гейма, но в крайна сметка Джокович задържа подаването си.

 

В следващия гейм Григор поведе с 40:0, но направи няколко грешки и сърбинът изравни. Той дори взе аванс и стигна до точка за пробив, но ракета номер едно на България направи три безпогрешни разигравания и изравни - 4:4.

 

Последва лесен гейм за Джокович и Гришо трябваше да сервира за оставането си в сета. Сърбинът стигна до нова точка за пробив, хасковлията обаче успя да се справи със ситуацията, след като ударът му закачи края на основната линия. Последваха два мощни сервиса на българина и резултатът отново бе изравнен.

 

 

Страхотен 11-ти гейм и две грешки на Джокович донесоха първия пробив на сметката на Гришо. За негово съжаление обаче той не успя да затвори сета при свой сервис и се стигна до тайбрек. Той бе изключително интересен и драматичен. Световният номер едно стигна до два сетбола и изглеждаше, че ще измъкне първата част, но четири невероятни точки на Григор му дадоха аванс в мача.

 

При 1:1 във втория сет Джокович стигна до поредна точка за пробив и за пореден път българинът не му позволи да се възползва, а след това с ас спечели подаването си.

 

Следващия гейм бе изключително драматичен. Гришо поведе с 30:0, но след три неточности Ноле стигна до геймбол. След това Григор имаше възможност да пробие, но не сполучи. Последваха серия от равенства, но в крайна сметка Джокович излезе победител.

 

 

Гришо спечели своето подаване без особени трудности, а при свой сервис Джокович пропусна две непредизвикани грешки и даде възможност на Гришо да вземе преднина от 0:30, а по-късно и до две възможности за пробив. Ноле съумя да ги отрази, но отново сбърка на два пъти и хасковлията поведе със сет и пробив.

 

Добрата игра на българина изглежда мобилизира Джокивич и той набързо поведе с 40:0. Късмет след докосване на топката до мрежата позволи на Грошо да отрази първия геймбол. При втория световният номер едно изкълчи своя глезен много неприятно и продължително време му бе оказвана помощ от физиотерапевта. След подновяването на играта Гришо показа, че е успял по-добре да запази своята концентрация и с отлично отиграване стигна до дюс. Джокович обаче определено извади късмет и върна пробива.

 

След контузията играта на Ноле като че ли потръгна и той набързо направи 4:4. Гришо демонстрита, че не смята да се предава и спечели подаването си на нула, като затвори гейма с ас. Последва нов гейм в полза на световния номер едно, а при 6:5 Григор получи крамп и също имаше нужда от намесата на физиотерапевт. В крайна сметка българинът успя да спечели подаването си и Джокович трябваше да сервира за оставането си в мача.

 

 

За съжаление Гришо не успя да пробие и отново тайбрек трябваше да определя победителя в сета. Той премина през изключителни обрати, в който първата ни ракета си осигури мачбол, но Джокович показа своята невероятна воля и опит и надделя с 10:8 в тайбрека.

 

Третият сет започна страхотно за Гришо, който стартира с пробив на 15. В следващия гейм той го затвърди. След това двамата си размениха по няколко гейма и се стигна до 5:3 в полза на българина. Световният номер едно бе принуден да сервира за оставането си в мача, но този път Димитров затвори гейма на 15 и с втория си пробив в сета спечели мача под бурните аплодисменти на публиката.