Официално: Адамек избяга от мача с Кобрата, оправда се с финасови причини

галерия:

снимка: БТА

Томаш Адамек окончателно се отказа от претендентския мач с българската сензация Кубрат Пулев, а като причина изтъкна липсата на "големи титли" у Кобрата, което пък от своя страна би довело до много по-малко финансови приходи от мач с него.

 

Sporta.bg припомня, че през декември миналата година полякът постигна победа над американеца Стив Кънингам, с което и си осигури елиминационен двубой срещу европейския шампион в дивизията Кубрат Пулев. Двубой, който трябва да гарантира на победителя мач за световната титла на Международната боксова федерация (IBF) срещу шампионa в тежка категория Владимир Кличко.

 

Адамек трябваше да се бие с Пулев през март, а до края на 2013-а победителят от двубоя помежду им щеше се изправи срещу Кличко, като в същото време Кобрата щеше да заложи двете си титли (европейската и интерконтиненталната).

 

Адамек разпространи декларация, в която заявява, че се отказва от мача с българина, защото имал по-добра оферта за бой в родната си Полша срещу неизвестен засега опонент.

 

"Имам предложение да се бия в Полша за далеч повече пари, отколкото ще взема от евентуален двубой с Кубрат Пулев. Без да проявявам неуважение към Пулев, той никога не е притежавал голяма титла и никога не е бил атрактивен за излъчване по телевизиите", се казва в декларацията на поляка.

 

По-голямата част от парите, които щяха да се съберат от мач между нас, щяха да дойдат заради моята популярност. Трябва да участвам само в най-добре заплатените мачове - дължа това на семейството си. В момента просто няма никакъв смисъл да се ангажирам с мач срещу Кубрат Пулев", мотивира решението си Адамек, който има 48 победи, 29 от които с нокаут, и само две загуби в досегашната си кариера на професионалния ринг.

 

"Говорих с президента на IBF Дарил Пийпълс и го осведомих, че заради гореизброените причини, се оттеглям от претендентския мач с Кубрат Пулев. Също така благодарих на IBF за подкрепата, която организацията е оказвала на мен и спорта през последните години", отбеляза още Адамек.

 

Дали решението на поляка да не се бие с Кобрата е продиктувано само от финансови причини?

 

Злите езици побързаха да констатират, че това решение е много удобно за Адамек, като се има предвид, че полякът е на 36 години, през 2011 г. изяде много бой при нокаута си в 10-ия рунд в мач за световната титла с Витали Кличко, а формата му напоследък е доста противоречива. Освен това наскоро той започна все по-често да се замесва в скандали извън ринга, като например скорошния случай, когато бе арестуван, след като катастрофира пиян в САЩ.

 

Според повечето специалисти Адамек се страхува от среща с Пулев между въжетата, която би могла да се превърне във фиаско за него, още повече че наскоро в Полша се появиха информации, че той се кани да избяга от мача с Пулев, което и се случи.

 

Генералният мениджър на промоутъра на Кобрата "Зауерланд Ивентс" Крис Майер заяви, че ще се търси друг вариант за мач на българина, за да не се губи време.

 

"Сега ще видим дали IBF ще ни намери стойностен съперник, за да може Пулев да се бие в един финален елиминационен мач. Може би е по-добре в момента той да защитава пояса си на шампион на EBU (Европейския боксов съюз)", каза Майер.

 

Сега от IBF би трябвало да организират на българина мач със следващия свободен претендент в лицето на американеца Брайънт Дженингс, който също както и Кобрата, все още не познава вкуса на загубата след 16 поредни победи, 8 от които с нокаут.