Първо злато на Австрия на Световното по алпийски ски

снимка: БТА

Великолепно представяне на Марсел Хиршер и квартетът на Австрия донесоха първо злато на домакините на Световното първенство по ски-алпийски дисциплини в Шладминг след успех над Швеция във финала на отборния слалом.

 

Австрия вече може да се похвали с шампионско злато, след като до момента имаше само два бронзови медала. Скандинавците пък за първи път до момента в турнира се покачиха на почетната стълбица и също имат основания за задоволство.

 

Бронзовото отличие отиде на сметката на германския отбор, който надви Канада драматично след сумиране на времето.

 

Състезанието оправда очакванията за зрелище и състезателите предложиха каране на високо ниво, както и някои елементарни грешки, допускани още при излизането на трасето.

 

Канада постигна очаквана победа с 3:1 над Швейцария по пътя си към четвъртфиналите, като единственият успех за „часовникарите" бе донесен от Маркус Вьогел.

 

Чехия със същия резултат се справи със съпротивата на Италия, а Австрия отново с 3:1 се справи със съпротивата на Словения.

 

Дуелът между Франция и Германия се оказа най-интересен, като победите бяха поделени 2:2 и трябваше сумирането на времената да присъди победителя - Бундестима.

 

Швеция категорично надигра САЩ в битка за място на полуфинала, като Андре Мирер спечели решаваща победа за 3:1. Канада не даде шансове на Чехия (3:1), за да си спечели среща с Швеция, докато домакините от Австрия също се вредиха в топ 4 заедно с германците.

 

Падане на Мария Хьофъл-Рийш лиши Бундестима от шансове за финал и присъди победата на Австрия в битката за място на финала. Швеция пък си осигури първия медал от Световното първенство след успех над канадците, водени от Майкъл Яник.

 

Мач за бронз

 

Първи излязоха Британи Фелън и Лена Дюр, като германката натрупа солиден аванс по средата на трасето и спечели убедително - 1:0 за фаворитите.

 

Майкъл Яник обаче продължи с отличното си каране и постигна забележителен успех над Феликс Нойройтер, наказвайки лека грешка на германеца при закантването - 1:1.

 

Ерик Мелзински започна много слабо срещу Мария Хьофъл-Рийш, като германката имаше убедителна преднина в началото и средата, но страхотни финални 15 метра на Мелзински ѝ донесоха успех със само 0.1 секунда - 1:2 за Канада!

 

Фриц Допфер и Филип Браун предложиха много оспорвана битка и отново фотофиниш трябваше да определи победителя. В крайна сметка отново 0.1 секунди дадоха успеха на Допфер, а Германия стигна до бронза чрез по-добро общо време от стартовете.

 

Финал

 

Мария Питлае - Холмер направи ужасяващ старт и изостана значително, а Никол Хосп даде аванс на Австрия със спокойно каране до края - 1:0 за домакините.

 

Марсел Хиршер и Матиас Хажин започнаха равностойно, но австриецът показа голямата си класа към средата и отново с изключително бързо време затвърди превъзходството си - 2:0 за Австрия.

 

Михаела Кирхгасер и Фрида Хансдотер се впуснаха в решителната битка, като шведката направи ключова грешка, която позволи на Кирхгасер да спечели убедително и да донесе първото злато на Австрия от Световното първенство!

 

Андре Мирер и Филип Шьоерхофер излязоха в битката за престиж, като невнимание на австриеца предизвика неговото отпадане и това на съперника му. За протокола беше присъден един успех на Швеция, като крайният резултат стана 3:1 в полза на Австрия.