Часът на гения: Мат Льо Тисие

снимка: Guliver/Getty Images

Sporta.bg стартира своята най-нова рубрика "Часът на гения", чиято цел е да се присетим за изкусни майстори на футболната игра от близкото и далечно минало, които по един или друг начин са оставили своята следа на зеления килим.


Всички познаваме най-големите имена на футбола, но и сред всепризнатите гении често се намират такива, които по една или друга причина, са останали на по-заден план в страниците на историята.


Често причините за това са субективни - не достатъчно успехи и трофеи, лоши избори в кариерата, невъзможността да носят екипа на гранд или просто стечение на обстоятелствата.


Факт е обаче, че дори и по-забравени от други, има десетки футболисти, които по един друг начин са носили радост на привържениците на красивата игра. В предишния материал ви припомнихме легендата на Депортиво Джалминя.


Когато през лятото на 2008 година Димитър Бербатов подписа с Манчестър Юнайтед за рекордна трансферна сума, мнозина от феновете на "червените дяволи" припознаха в българина последовател на легендарния Ерик Кантона.


"Олд Трафорд" изпитваше силна носталгия по ексцентричния французин, което и бе напълно в реда на нещата. Кантона властваше по английските терени пред 90-те години на миналия век, често изумявайки с нестандартното си мислене и "собствения" начин да играе футбол.


Последното десетилетие на 20-и век несъмнено бе времето на Ерик Кантона в Премиършиш, но своенравният французин не бе единственият гений от своя тип по английските стадиони. Макар и играейки за далеч по-скромен тим, който реално никога не е бил сред отборите, борещи се за призовите места, магьосникът на Саутхемптън Мат Льо Тисие също остави своята силна диря в историята на британския футбол.


Димитър Бербатов до голяма степен така и не успя да оправдае сравненията с Крал Ерик, но често българинът бе припознаван като новия Мат Льо Тисие на английския футбол - висок, докосващ топката по магически начин, често изглеждащ мързелив и незаинтересован, играещ футбола по свой собствен маниер. Приликите между Бербатов и Льо Тисие бяха наистина много.


Мат Льо Тисие прекара цялата си кариера на футболист в Саутхемптън, а феновете на "светците" и до днес го наричат "Le God" (игра на думи с името му, практически давайки му божествен статус). Заради привидната си тромавост на терена, британските журналисти често определят успешния му дрибъл като стил на "танцуваща мечка".


Шедьоврите на Льо Тисие


Мат Льо Тисие бе един от тези родени гении, които се забавляваха, играейки. Снажният техничар можеше да прави каквото си пожелае с топката, като за него не бе проблем да отбележи от всяка една ситуация. Дори и често да изглеждаше така, сякаш се подиграва с противниковите футболисти.

 

 

 

Неповторим майстор на дузпите

 

Освен изкусен артист, Льо Тисие ще бъде запомнен и с почти перфектното си досие при изпълнение на дузпи. Едва ли много от вас знаят, че Le God е отбелязал 47 от 48 изпълнени дузпи за "светците", като на сметката му има записан само един пропуск - срещу Нотингам Форест през месец март 1993 година.

 

Тогава изстрелът на Льо Тисие от бялата точка е отразен от вратаря Марк Кросли, който и до днес твърди, че това е спасяването, което го прави най-горд в кариерата му. И явно наистина има защо.

 

След време Льо Тисие и Кросли взеха участие в специален материал, където обсъдиха как е най-добре да се изпълни една дузпа. А имайки предвид 47-те отбелязани от 48 изпълнени дузпи, всички има какво да научат от Le God.

 

 

 

Подигравката с Шмайхел

 

Малко са нападателите във футболната история, които могат да се похвалят, че буквално са се подиграли с един от най-големите вратари на нашето време - Петер Шмайхел.

 

Мат Льо Тисие обаче е един от тях, като в онзи ден маестрото на Саутхемптън не пропусна да си "поиграе" и с няколко от полевите футболисти на "дяволите", преди изкусно да прати топката над безпомощния датчанин.

 

 

 

Невероятното признание за залога и тъчовете

 

Наскоро Мат Льо Тисие издаде своята автобиография, където Le God направи изумително признание, свързано с направен от него залог за мач с негово участие.

 

Преди мач с Уимбълдън от Висшата лига Льо Тисие прави залог на стойност 10 000 паунда, че ще има тъч в първата минута на мача. По план той поема топката и я насочва към съотборника си Нийл Шипърли с мисълта, че последният няма как да я овладее. Шипърли обаче не знае нищо за залога на Мат, като успява да запази кълбото в очертанията на терена.

 

"Никога не съм тичал толкова много в живота си. Отчаяно преследвах топката по целия терен, за да я изкарам в тъч. Това в крайна сметка се случи след 70 секунди, което означаваше, че нито печеля, нито губя. Но вече имах видения, как идват хора и ми чупят капачките на колената", признава ексцентричният футболист.

 

 

От гений за гений - признанието на Шави

 

Може би неочаквано за много хора, но преди време халфът на Барселона и испанския национален отбор Шави Ернандес призна, че Мат Льо Тисие е един от големите му кумири във футбола.

 

"Неговият талант бе просто извън нормите. Той можеше без проблем да дриблира през седем или осем футболисти, без дори да се затича. За мен той бе сензация", признава Шави.

 

Льо Тисие толкова щастлив от думите на Шави, че признава: "Когато видях във вестника какво е казал Шави, веднага се похвалих пред момчетата. Толкова бях щастлив, че си купих фланелка с надпис „Шави ме обича" и я носих цяла седмица!".