ВИДЕО: Нигерия не можа да озапти Буркина Фасо с човек по-малко

снимка: БТА

Нигерия бе на прага да постигне минимална победа 1:0 срещу Буркина Фасо в завръщането си на голямата сцена в турнира за Купата на африканските нации (КАН), но в 94-ата минута допусна изравняване и стана част от поднасянето на втора изненада за деня.

 

Единственият гол за „суперорлите" отбеляза нападателят на Спартак (Москва) Емануел Еменике след страхотен акробатичен пас на Идейе Браун в 22-ата минута.

 

Въпреки крехкия аванс играещите в зелено футболисти решиха да се приберат плътно в половината си и да защитават преднината си, като по този начин позволиха на играчите от Буркина Фасо да упражнят сериозен натиск в остатъка от мача.

 

В 75-ата минута напрежението върху възпитаниците на Стефан Кеши се повиши, защото бранителят на Селтик Ефетобор Амброуз получи втори жълт картон и напусна преждевременно терена.

 

„Суперорлите" организираха няколко контраатаки без успех, а усилията на съперниците им бяха възнаградени буквално в последните секунди на даденото 4-минутно продължение. Комедия от грешки в наказателното поле на нигерийците позволи на Ален Траоре да прати топката в мрежата за 1:1!

 

Така всички отбори от Група С имат по 1 точка след изиграването на първите срещи, които се оказаха не само драматични, но и с непредвидим край.

 

По-рано днес действащият шампион Замбия и Етиопия завършиха изненадващо 1:1 в ранния мач за деня.

 

Националният отбор на Нигерия е двукратен носител на трофея и четири пъти е присъствал на финала четири пъти като губещ. „Суперорлите" обаче имаха много грехове за изкупване пред феновете си, защото не успяха да се класират за миналогодишното издание на надпреварата.

 

Преди началото на турнира Нигерия се представи колебливо в приятелските мачове - направи 1:1 с Каталуния, след това 0:0 с Капо Верде, който също участва тази година в Шампионата на Черния континент.

 

Последва победа с 1:0 над Спарта (Ротердам), а накрая лесно с 5:0 бе победен втородивизионния португалски Фарензе.

 

Противно на очакванията в стартовия състав на „суперорлите" отсъстваше Виктор Моузес, който за първи път участва в турнира за Купата на африканските нации. Съотборникът му в Челси Джон-Оби Микел обаче бе сред титулярите и от него се очакваше да бъде стълб в халфовата линия.

 

Капитанът Йозеф Йобо пък изравни знаменито постижение на легендата Нванкву Кану, тъй като за шести път ще вземе участие в КАН.

 

Националната гарнитура на Буркина Фасо пък беше в серия от 17 мача без победа в турнира за Купата на африканските нации преди началото на тазгодишното му издание. Все пак, отборът може да се похвали с 8-мо участие в Шампионата от последните му 10 провеждания.

 

Гръбнакът на Буркина Фасо за дуелите с Нигерия, Замбия и Етиопия в Група С е същият като този от миналата година, като капитан е ветеранът в атаката Мумуни Дагано. Сред по-известните и опитни играчи са вратарят Дауда Диаките, бранителят Бакари Коне и халфовете Ален Траоре, Шарл Каборе и Джонатан Питройпа.

 

 


Alain Traore @SpheraChannelby SpheraChannel