БФС на съд заради тв правата, TV7 сезира прокуратурата

Българският футболен съюз ще бъде съден от фирмата SVRSA и телевизиите, участвали в конкурса за тв правата на родната А група заради конфликт на интереси липса на прозрачност по условията на договора инеспазване на предварително обявените правила на конкурса.

 

Днес TV7 сезира Софийска градска прокуратура във връзка с договора за телевизионните права на "А" група.

 

Сигналът ще има за цел разследване от компетентните органи на съмнителния контракт между "Футбол про медия" и БФС.

 

В него се настоява да бъде проведено разследване за договора за телевизионните и рекламни права, сключен между БФС и фирмата "Футбол про медия".



Още рано тази сутрин в предаването „Гореща точка" по ТV7 програмният директор Николай Бареков изрази възмущението си от начина, по който са се разпределили мачовете у нас в родния ефир.

 

Неговите обвинения провокираха официално съобщение до медиите от страна на фирмата „Футбол Про Медия", която обвинява журналиста в няколко лъжи по неин адрес.

 

Имаше дори закани, че Бареков ще бъде съден за неверните си изказвания, но стана ясно, че от телевизията първи са сезирали Софийска градска прокуратура.

 

Коя всъщност е фирмата "Футбол про Медия"? Тя беше регистрирана в съда на 8-ми ноември 2011 г. или седмица, след като беше взела правата за шампионата. Седалището й е на улица Николай Хайтов №3 в столичния район "Изгрев". На същия адрес се помещават и повечето компании на собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев.


"Футбол Про Медия "има трима съдружници, а уставният капитал е 1 млн. лв. 45% от акциите са на "Адванс Пропъртис" на Кирил Домусчиев. Други 45% на "ТБ Консулт" на Тодор Батков - собственик на Левски. Третият акционер с 10% е "Титан Пауър Ес Пи Ви 2" на Димитър Борисов, съсобственик на ЦСКА. Според Валентин Михов, който до тази година беше основният медиен играч на футболния пазар с фирмата си SVRSA, е налице сериозен конфликт на интереси.


 
За управители на въпросната фирма са назначени Атанас Караиванов, който също така е мениджър на професионалната футболна лига, и Марияна Тодорова, която отговаряше за рекламните и маркетинг дейности в Левски, а в момента работи и за федерацията по шахмат. Така Караиванов от една страна трябва да защитава правата на клубовете, които членуват в лигата, а от друга - на собствениците на компанията, които имат търговски интереси.


 
Сумата, за която "Футбол Про Медия" е купила правата и условията по договора до вчера бяха тайна. Настойчивостта на TV7 накара управителя Караиванов да я разкрие. Сумата е 2 млн. лв.


 
Това обаче създава нов проблем на БФС, защото Валентин Михов е предложил няколко дни по-рано 2,5 млн. лв. От централата обаче не са го информирали по какъв критерий 2,5 са по-лоша оферта от 2 млн., обещани от Батков, Домусчиев и Борисов.