Хамилтън пада с пет позиции заради проблем със скоростите

снимка: БТА

Люис Хамилтън претърпя пореден удар през тази година още преди да е започнало състезанието от третия кръг на Формула 1 в Китай.

 

Бившият световен шампион ще трябва да понесе наказание от 5 позиции назад в стартовата решетка, след като стана ясно, че се нуждае от нова скоростна кутия.

 

Британецът спечели първите две квалификации за място до момента, но в състезанията така и не успяваше да се възползва от това предимство. Той беше фаворит за първата позиция и сега, но по време на брифинг днес съобщи, че има проблеми със скоростната кутия и ще се наложи смяна. По този начин той автоматично получава наказание и ще стартира с 5 места по надолу от позицията, която си спечели.

 

„Имаме проблем със скоростната кутия и ще трябва да я сменим в събота сутринта", заяви Хамилтън. „Ще падна с 5 места надолу, но поне ще съм с нова кутия и ще се надявам да се придвижа възможно най-напред в квалификацията и състезанието".

 

„Когато стартираш от първа позиция, очакванията към теб са да завършиш с победа. Но когато стартираш назад, няма такова напрежение и можеш спокойно да се придвижваш напред. Разбира се, все още искам да победя и това ще е моята цел и през този уикенд".

 

До момента Хамилтън на два пъти стартира първи, но и в двата случая не успя да се пребори за победата. Сега обаче той е уверен, че ще може да се бори с конкурентите си, още повече, че МакЛарън са с нови подобрения по болида.

 

„След последното състезание ние се върнахме във фабриката, седнахме с всички инженери и работихме много по болида, както и върху работата по време на питстопа. По този показател изоставаме от конкуренцията и се постарахме да изгладим този проблем, както и евентуални други, които досега ни пречеха да сме най-добри", сподели още бившият световен шампион.

 

„Обичам да стартирам от по задни позиции, особено сега, когато имаме една от най-добрите коли. Не ми харесва, когато съм неспособен да изпреваря някого, но с новите ъпгрейди по колата ние ще сме още по-бързи. Ще се опитам да съм възможно най-бърз в квалификацията, за да не се усети толкова наказанието, което ще получим заради скоростната кутия", допълни още Люис.

 

Състезателният уикенд ще започне в събота, когато е квалификацията, а в неделя на връх православния Великден най-добрите пилоти ще спорят за победа в Гран при на Китай.