Димитър Илиев спечели първото скоростно изпитание от автомобилното рали Сливен

галерия:

снимка: vivacomrallyteam.bg

Лидерът в шампионата на България и четирикратен победител в международното автомобилно рали Сливен - Димитър Илиев (Виваком Рали Тим, Шкода Фабия S2000), спечели тази вечер първото от 16-те скоростни изпитания на тазгодишното 31-ото издание на състезанието, информира БТА.


Скоростният етап Сливен (две обиколки по 1.860 м) събра близо 5000 зрители в парка "Юнак", след като за последно преди 34 години в ралито е било организирано такова бензиново шоу за публиката в Сливен.


"Ето, за такова шоу си заслужава човек да се състезава", коментира Митко Илиев, който е водач и в класирането на националното ни първенство, и е начело в класирането на Купата на ФИА за Източна Европа, чийто кръг е стартът под Сините камъни.


Неговото мнение напълно се потвърждава от националния шампион на България за миналата година и победител в предишното издание на рали Сливен Крум Дончев (Глобул Рали Тим, Пежо 207 S2000).


Двамата пилоти останали изключително доволни както от конфигурацията на специалния етап (поредица от обратни завои в алеите на Юнак), така и от емоциите и поведението на публиката. Илиев измина дистанцията от 3.720 м за 1:55.8 мин. Той изпревари само с 0.7 сек пилота на Престиж Рали Тим Петър Гьошев (Пежо 207 S2000).


Третото постижение в откриващото състезание надбягване е за пилота на М-Тел Рали Тим Ясен Попов (Мицубиши Лансър Ево 9), който финишира след 1:59.3 мин и изпревари с 0.9 сек Крум Дончев.


Изненадващо бърз в това изпитание се оказа дебютиращият с автомобил с четири задвижващи колела Мартин Сурилов (Мартин Сурилов МС). В първо състезание с Мицубиши Лансър Ево 8 шуменският пилот записа пето време, на 6.08 сек от победителя.


Утре сутринта започва надпреварата в Сливенския балкан, за която автомобилите ще стартират с етапа Абланово (17.14 км) в 9.32 ч. До края на деня екипажите трябва да изминат общо седем отсечки (обща дължина от 118.48 км), преди да финишират след пробег от 274.18 километра. Първият автомобил трябва да бъде пред хотел Спорт Палас в Сливен в 16.41 ч.