Даниел Рикардо прекъсна терора на Мерцедес за трети път

галерия:

снимка: БТА/AP

Пилотът на Ред Бул Даниел Рикардо постигна втора поредна и общо трета победа за сезона във Формула 1, печелейки днешното Гран при на Белгия на легендарната "Спа".

Младият австралиец остави зад себе си лидера във временното класиране Нико Розберг с Мерцедес, докато на трето място остана асът на Уилямс Валтери Ботас.

Състезанието на "Спа" се разви кошмарно за другия пилот на Мерцедес Люис Хамилтън, който не успя да завърши надпреварата след удар със своя съотборник Нико Розберг, който закачи болида му при опит да го изпревари още във втората обиколка.

Това остави британеца на вече 29 точки зад Розберг в класирането при пилотите, докато Даниел Рикардо е трети със 156 пункта. Австралиецът триумфира и в предишното състезание на "Хунгароринг", като освен това спечели и Гран при на Канада в Монреал.

Така Рикардо остава единственият пилот от Формула 1 през 2014 година, различен от Нико Розберг и Люис Хамилтън, който е успял да постигне победа през настоящия сезон.

На четвърта позиция на "Спа" финишира Кими Райконен, докато пети се нареди световният шампион Себастиан Фетел. Топ 10 бе допълнен от Кевин Магнусен, Дженсън Бътън, Фернандо Алонсо, Серхио Перес и Дани Квият. Подобно на Люис Хамилтън, Ромейн Грожан и Пастор Малдонадо също не успяха да завършат състезанието.

Ключов за крайния развой на състезанието се оказа моментът във втората обиколка, когато двата болида на Мерцедес се удариха. Нико Розберг опита да си възвърне загубена позиция спрямо Хамилтън, но вместо това закачи задната лява гума на британеца, което и доведе до поражение по машината на бившия световен шампион. До края на състезанието Хамилтън така и не успя да възстанови болида си на сто процента, преди в крайна сметка да приключи с участието си в бокса пет обиколки преди финала. Машината на Розберг също пострада леко в областта на предното крило, но в крайна сметка германецът успя да завърши втори, завоювайки ценни точки в битката за титлата.