Ивайло Петев ли е спасението за Левски?

снимка: Булфото

Левски обсъжда и името на Ивайло Петев за нов треньор на отбора. До вчера следобед списъкът включваше 5 основни варианта за бъдещето, съобщава вестник "Труд".

 

В клуба настана брожение срещу Славиша Йоканович след отчайващото представяне при 0:0 срещу "Локомотив" (Сф) в петък. Както е традиция напоследък, "Герена" не е сноп пръчки. Различните лобита предлагат свои лечения на "сините" недъзи. Няма я нормалната за всеки сериозен клуб професионална подкрепа за спортния директор, в случая - Наско Сираков. "Аз стоя зад треньора", заяви четвъртият в света след мача. Така че недоверието към сърбина идва от други.

 

Йоканович е цивилизован и разбран човек. Сърбинът вече е обсъждал въпроса за раздяла. Нищо чудно дори да се стигне до скъсване без неустойка. Йока е готов да остане, ако има подкрепата на ръководството. Въпросът е, че в последните месеци рядко имаше тема, по която управата да е била единна...

 

Тодор Батков е в чужбина, но текат телефонни контакти с десетина души.

 

Собственикът на клуба е чакан от тежък избор. Фактор в "Левски" предложи Петев, уволнен от "Лудогорец" през август. Друг - Велислав Вуцов, уволнен от "Славия" през юни . Трети - Емил Велев, уволнен от "Локомотив"(Сф) през септември. Вили и Кокала бяха уволнени от "Левски" съответно през 2008 и 2009 г., защото не успяха да научат отбора да играе.

 

Четвърти вариант предвижда временен треньор (до декември) като дуета Мариян Христов - Елин Топузаков, Георги Тодоров, Антони Здравков и успоредно търсене на класен специалист. Може би - и дебнене на ситуацията около Станимир Стоилов в "Ботев", но кой знае... Мъри обаче едва ли ще приеме да се върне без чистка на ред персони, отговорни за натикването на отбора в блатото.

 

А на "пети коловоз" е оглеждането за свободен класен чужденец.

 

Някои прошепнаха и имената на Милен Радуканов и Георги Василев, които засега не са в процес на обсъждане. Ясно е едно - назначение през главата на Сираков няма да стане, иначе директорът ще си отиде. И друго - Йоканович още е треньор на "Левски;" макар че скоро, още преди мача с ЦСКА на 19-ти може и да не е.

 

Всъщност на "Герена" не оспорват треньорските качества на Славиша.

 

Сърбинът обаче изпадна в парадоксална ситуация. Изглежда като професор по египтология, който чете лекции пред деветокласници от селскостопански техникум. Неговите идеи и тактическо мислене не успяват да бъдат реализирани от футболистите. Така голямата дилема днес е - дали да се чака класата на Славиша да издърпа отбора нагоре, или да се приеме, че не е подходящият човек.

 

Да, ситуацията е в развитие, способно да роди изненади. Така през юли "Левски" бе на часове от покана към Сале Янкович, но набързо предложиха на клуба респектиращи имена - Ектор Купер, Йоканович и Жорже Коща, който сега е нв "Анортозис". И след безсънна нощ управата заложи на Славиша. За да го постави три месеца по-късно под въпрос...

 

В същото време се приема, че трябват нови футболисти. Йоканович вече работи по избор на зимна селекция. Но евентуална промяна ще означава завой и в търсенето на играчи...

 

"Левски" е объркан. И поне до снощи не знаеше какво да прави. Но докато не се появи единство за нов треньор, най-вероятно раздяла с Йоканович няма да има. И ще се чака мачът с ЦСКА.