Фетел господства в Корея за 3-ти път, може да стане шампион след седмица

снимка: БТА/AP

Себастиан Фетел направи поредна решителна крачка към 4-та последователна титла във Формула 1, след като за трети път в кариерата си спечели Гран при на Корея. Германският пилот на Ред Бул този път не бе начело във всяка от 55-те обиколки на пистата „Йонам", но водеше надпреварата през повечето време, като пресече финалната права с убедителен аванс пред конкурентите.

 

Така Фетел вече има 34 победи в кариерата си във Формула 1, след като вчера грабна 42-ия си полпозишън. Той се доближава до третото място във вечната класация по брой успехи, което в момента е окупирано от покойния Айртон Сена с 41.

 

На второ място в Гран при на Корея финишира Кими Райконен, който успя да спечели заплетената битка със съотборника си в Лотус Ромен Грожан. В крайна сметка по-опитният от двамата успя да надделее и да се покачи на по-високото стъпало на почетната стълбица.

 

Грожан призна, че е направил грешка в 45-ата обиколка, която позволи на Кими да го изпревари чисто - преди това от екипа на Лотус бяха предупредили французина, че ще последват атаки от съотборника му.

 

Благодарение на резултата си днес Ледения се върна на трето място в класирането при пилотите за сезон 2013 с общо 167 точки - изпреварвайки с 6 пилота на Мерцедес Люис Хамилтън.

 

На 4-то място в Корея приключи Нико Хюлкенберг със Заубер, като той има основателни поводи за гордост, защото изравни най-доброто постижение в кариерата си и записа най-добрия резултат за швейцарския екип през настоящата кампания.

 

В заключителните обиколки на състезанието Хюлкенберг се справи блестящо с опазването на позицията си от атаките на Люис Хамилтън, който трябваше да се задоволи с 5-та позиция. Буквално до последния завой британецът бе атакуван от Фернандо Алонсо, който обаче успя да финишира едва шести и за първи път от много време насам губи място в крайното класиране на Гран при спрямо решетката.

 

Въпреки 6-ата позиция Алонсо остава основен конкурент на Фетел, но ако германецът спечели в Япония, ще си осигури предсрочно титлата, при положение, че испанецът финишира по-надолу от 8-мо място. Фетел има вече 272 точки и води на Алонсо с цели 77.

 

Нико Розберг няма да запомни с нищо особено Гран при на Корея, след като приключи на 7-мо място, точно пред Дженсън Бътън и Фелипе Маса. Другият болид на МакЛарън, каран от Серхио Перес, успя да спечели последната точка от топ 10.

 

На два пъти в днешното състезание се случи да излиза кола за сигурност, което донякъде увеличи интригата, но отново при разпределението на местата след първото. Фетел бе недостижим и можеше да загуби само ако направи грешка или бъде предаден от технически проблем, което не се случи.