Ампула за 4 лева в основата на скандала с Минев

снимка: ludogorets.com

Конфузна ситуация изправи на нокти националния отбор, след като в сряда вечер ФИФА спря за 30 дни правата на футболист на България заради положителна допинг проба. Тя била взета след световната квалификация Малта - България (1:2) на 10 септември.

 

Санкцията бе свалена по-малко от денонощие по-късно, пак с факс от световната до българската централа. Разбра се, че става дума за грешка в документацията.

 

Футболистът е Йордан Минев, който вчера с адвокат и представител на клуба си "Лудогорец" се яви в БФС за обяснение. Самият президент Борислав Михайлов нареди светкавични действия и разследване.

 

Докторът на националния тим Бисер Бочев също донесе пълната документация, попълнена преди въпросния двубой в Ла Валета.

 

И кълбото се разплете. На мача с Италия 4 дни по-рано (0:1) Минев получава болки в гърба и ребрата, които затрудняват дишането му. Той се обръща към доктор Бочев с молба за облекчаване на болежките, а предстои и полет до Малта, при който те може да се усложнят...

 

Прибягва се до инжекция с ампула от обезболяващото вещество "Дипрофос", което струва около 4 лв. (за една ампула) в аптеките.

 

Лекарството има следната характеристика, описана на опаковката: "Дипрофос принадлежи към група лекарства, известни като глюкокортикостероиди. Тази група спомага за облекчаване на възпалителни процеси. Те намаляват подуването, зачервяването, сърбежа, както и алергични реакции."

 

Преди двубоя в Ла Валета доктор Бочев попълва задължителния протокол за медикаменти, които отборът е получавал в подготовката преди срещата. Документът е задължителен по изискване на Световната антидопингова агенция и ФИФА. Той служи при сравняване на резултатите от пробите за допинг след мача.

 

В протокола обаче грешно е записано, че инжекцията е поставена не ставно (в рамото), а мускулно. Обозначаването с различен термин, което е чисто и просто грешка на ръката, променя влиянието на веществото в организма и след пробата при Минев е открито разминаване.

 

Това предизвиква вниманието на Комисията по допинга на ФИФА, която спира правата на играча и известява БФС.

 

След изясняването на ситуацията и разменена кореспонденция ФИФА свали санкцията и извести на сайта си: "След консултация с медицински лица ФИФА отменя наказанието от 30 дни за българския национал. Не са открити факти, които да уличават в нарушение на антидопинговите правила."

 

Дори БФС да не бе успял да убеди световната централа, че става дума за грешка в  документацията, нямаше да има санкция като за футболист с допинг.

 

Пробата не е била обявена за положителна, а е съмнителна заради разминаването. Това евентуално можеше да донесе до наказание до три месеца.

 

"ТРУД"