Най-резултатните чужденци в историята на А група

снимка: Булфото

Звездата и капитан на Локомотив (София) Маркиньос без съмнение е най-добрият футболист на „железничарите" от началото на новия сезон и е главната причина отборът да не е ударил дъното.

 

Натурализираният бразилец донесе общо 7 от 9-те точки на Локо, като е реализирал 6 от 11-те попадения на клуба до момента.

 

Бившият плеймейкър на ЦСКА се отпуши през настоящата кампания и е лидер в голмайсторската таблица в А група с 6 гола от 8 мача, като зад него се нареждат Атанас Курдов, Тодор Неделев, Гари Родригес и Мартин Камбуров (всички с по 5 попадения).

 

Маркиньос вече има 38 гола в кариерата си в А група, реализирани с екипите на Беласица, ЦСКА и Локомотив (София). Това означава, че само 1 точен изстрел в мрежата на противника го дели от изравняване на престижен рекорд.

 

В историята на А група има петима чужденци, които са вкарвали 39 гола и с това делят първото място по този показател. Маркиньос има възможността да се присъедини към елитната компания, макар той да има български паспорт и да не е ясно дали трябва да се причислява към чужденците.

 

Най-ефективният легионер в родния футболен шампионат е бившият нападател на Литекс Улфред Нифлор, който реализира 38 гола в само 72 мача с фланелката на „оранжевите".

 

Също с 39 гола, но от 89 мача, се отчита бившият ас на Литекс и ЦСКА Еуген Трика, който също е един от най-класните чужденци, играли някога в България.

 

Бившият нападател на Локомотив (Пловдив) и Левски Екундайо Джаейоба има 39 попадения от 154 двубоя в А група.

 

Знаменитият халф на Левски Саша Симонович със сигурност е оставил дълбока следа в историята на „сините", като неговите 39 гола бяха постигнати в 160 мача.

 

Единственият чужденец, освен Маркиньос, който има 39 попадения и продължава да се подвизава в А група, е острието на Лудогорец Мишел Платини. Той има 99 мача с екипите на „орлите", ЦСКА и първия си български отбор - Черноморец.

 

Маркиньос е изиграл 147 двубоя в родния елит до момента и има предостатъчно време да реализира 39-ия си гол и дори да надвиши този брой.