Шампионката от Лондон vs. най-бързата от 21 години на 110 метра хърдели

галерия:

снимка: БТА/AP

Най-бързата хърделистка в последните 21 години Браяна Ролинс от САЩ безапелационно спечели полуфиналната си серия на 110 метра с препятствия на Световното първенство по лека атлетика.

 

Ролинс спря хронометрите на 12.54 секунди, с което записа 4-тото си най-добро бягане през 2013-та година.

 

Sporta.bg припомня, че именно тийн сензацията от САЩ е считана за най-сериозната претендентка за нов световен рекорд, който в тази дисциплина принадлежи на българската легенда Йорданка Донкова.

 

На практика, единствено Донкова и другата ни гордост от миналото в хърделите - Гинка Загорчева, са бягали по-бързо от Ролинс, която има 12.26 от по-рано през годината.

 

На втора позиция във втора серия на полуфиналите се класира рускинята Юлия Кондакова, която записа лично постижение от 12.73 секунди и също намери място в топ 8.

 

Действащата олимпийска и световна шампионка Сали Пиърсън доказа, че се намира в отлична форма в правилния момент, като записа лично постижение за сезона - 12.50 секунди, за да спечели бягането в трета серия.

 

Доун Харпър от САЩ се оказа единствената сериозна конкуренция на австралийката и финишира втора с 12.61, с което също намери по право място на финала. И третата в класирането от тази компания спечели право да участва в големия сблъсък за медалите утре - Куийн Харисън от САЩ с 12.71 секунди се класира като първа щастлива губеща.

 

В първа серия представителката на Великобритания Тифани Портър оправда големите очаквания към себе си и спечели бягането с най-доброто си постижение през сезона - 12.63 секунди с най-добрата стартова реакция - 0.138.

 

Великобритания разчита на Тифъни Портър (в средата) да донесе медал от хърделите

 

Портър все още няма медал в тази дисциплина на голям шампионат и единствените ѝ отличия са на 60 метра с препятствия - сребро от Световното в зала през 2012-та и Европейското в Париж през 2011-та.

 

На втора позиция се нареди Анджела Уайт от Канада, която успя да спре хронометрите на 12.76 секунди и се пребори за мястото, даващо право на директно класиране във финала.

 

Браяна Ролинс (а не Бриана) е най-бързата хърделистка след Йорданка Донкова и Гинка Загорчева

 

По този начин американката Ниа Али със своето бягане за 12.83 остана на трета позиция и можеше да се надява единствено на влизане в топ 8 евентуално като щастлива губеща.

 

Това време обаче не се оказа достатъчно за подобно нещо, защото във втора серия французойката Синди Било спря хронометрите на 12.78 и си спечели правото да участва на финала.