Ямайка и САЩ доминират в щафетата на 4 х 400 метра в Москва

снимка: БТА/AP

Квартетите на САЩ и Ямайка се надпреварваха в поставянето на най-добри резултати през сезона по време на кампанията си за класиране на финала на щафетата 4 по 400 метра на Световното първенство по лека атлетика в Москва.

 

В първа серия щафетата на Ямайка записа най-добро време в света за сезона по пътя си към победата - 3:00.41 минути. Преди началото на състезанието Едино Стийл от квартета на карибската държава заяви, че тимът се цели в 2:57, но явно това постижение ще бъде оставено за финала.

 

Рушийн МакДоналд, Джавир Бел, Стийл и Джейвън Франсис изведоха щафетата на Ямайка до убедителната първа позиция.

 

На втора позиция завърши екипът на Великобритания и Северна Ирландия с време 3:00.50 минути и грабна второто място, даващо директно право на участие във финала. Британският квартет бе изграден от Кондар Уилямс, Майкъл Бингам, Джейми Браун и Мартин Рууни.

 

3:00.50 е най-доброто постижение за сезона на сметката на щафетата на Великобритания и Северна Ирландия.

 

Във втора серия квартетът на САЩ се мобилизира и отговори подобаващо на предизвикателството на ямайците. Джеймс Харис, Дейвид Върбург, Джошуа Менс и Арман Хол спряха хронометрите на 2:59.85 минути и набързо записаха ново най-добро време в света през сезона.

 

Щафетата на Тринидад и Тобаго завърши на втора позиция с време 3:00.48 минути и също си спечели позиция във финала в дисциплината. Рени Куов, Джерин Соломон, Лалонде Гордън и Дион Лендоре се отчетоха за най-доброто постижение на националната си щафета през сезона.

 

Квартетите на Белгия и Бразилия останаха съответно на 3-то и 4-то място с време 3:00.81 и 3:01.09, което ги прати на финала като щастливи губещи.

 

В трета серия олимпийските шампиони от Бахамите се провали тотално в последния си пост, преди Оджей Фъргюсън да отстъпи цели 3 позиции и да се задоволи с 4-то място. Така победители излязоха руснаците за радост на домакинската публика.

 

„Сборная" спря хронометрите на 3:01.81 в състав Максим Дилдин, Лев Мосин, Сергей Петюхов и Владимир Краснов.

 

Тристан Томас от Австралия се пребори за втората позиция в последните секунди и класира тима си на финала с време 3:02.48 минути, което автоматично означаваше, че от тази серия няма да има щастливи губещи.