Ивет Лалова отново е номер 1 от Европа, но остана на 0.09 секунди от финала на Световното (ВИДЕО)

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Европейската шампионка Ивет Лалова не можа да осъществи целта си да се класира на финала на 100 метра гладко бягане на Световното първенство по лека атлетика в Москва.

 

За огромно съжаление, Ивет не сбъдна мечтата си да бяга под 11 секунди, както си пожела в интервю за Sporta.bg в петък, и остана атлетиката с най-добро време извън финала.

 

Лалова финишира 4-та в най-силната трета серия с резултат 11.10 секунди и остана на 9 стотни от място на финала. Ивет имаше шанс да се класира като щастлива губеща, но тази привилегия се падна на американката Александрия Андерсън, която с 11.01 стана 3-та в серията на Лалова, а във втората серия Инглиш Гарднър също от САЩ приключи трета с 11.00 секунди.

 

Така този път финалът на 100 метра при жените на Световното първенство ще премине без бяла спринтьорка и представителка на Европа. Ивет беше най-бърза от атлетките от Стария континент, но не можа да се вреди до място на финала.

 

Серията на Лалова беше спечелена от двукратната олимпийска шампионка и лидерка в световната ранглиста за сезона Шели-Ан Фрейзър-Прайс с резултат 10.87, следвана от другата представителка на Ямайка Кирон Стюарт с 10.97 секунди.

 

На практика на финала от 20:50 часа днес ще гледаме четири американки, две представителки на Ямайка, една на Нигерия и една на Кот д'Ивоар.

 

В първата серия нямаше никакви изненади, като оспорваната битка между Блесинг Окагбаре от Нигерия и Октавиъс Фрийман от САЩ продължи до самия край и двете финишираха с идентично време - 11.08 секунди.

 

Окагбаре, която спечели сребърен медал вчера в надпреварата в дългия скок и днес доказа, че не случайно е считана за една от сериозните претендентки за медалите.

 

 

На трета позиция финишира германката Верена Зайлер с 11.16 секунди, което ѝ даваше някакви шансове да се класира като една от двете щастливи губещи.

 

Втората серия беше далеч по-изравнена, което се очакваше, предвид участничките в нея, а и самото състезание се разви изключително равностойно. Американката Кармелита Джетър спря хронометрите на 10.95 секунди и безапелационно заслужи мястото си на финала.

 

Мюриел Ауре, която е след Ивет Лалова в класирането на Диамантената лига, също демонстрира отлична форма и завърши с идентично време - 10.95 секунди за втората позиция.

 

Трета остана Инглиш Гарднър с 11 секунди и отлични шансове да влезе във финала предвид моментното съотношение на времената от сериите.

 


Ето всички класирали се на финала на 100 метра при жените, който е днес от 20:50 часа:

 

Шели-Ан Фрейзър-Прайс (Ямайка) - 10.87 секунди

 

Кармелита Джетър (САЩ) - 10.95 секунди

 

Мюриел Ауре (Кот д'Ивоар) - 10.95 секунди


Кирон Стюарт (Ямайка) - 10.97 секунди

 

Инглиш Гарднър (САЩ) - 11.00 секунди (първо щастливо губещо време)

 

Александрия Андерсън (САЩ) - 11.01 секунди (второ щастливо губещо време)

 

Блесинг Окагбаре (Нигерия) - 11.08 секунди

 

Октавиус Фрийман (САЩ) - 11.08 секунди

 

Ивет Лалова (България) - 11.10 секунди (най-бързо време извън финала)