Болт върви по план, класира се за финала на 100 метра

снимка: БТА/AP

Юсейн Болт безпроблемно демонстрира надмощието си в спринта на 100 метра и се класира на финала на Световното първенство по лека атлетика в Москва с доста силен резултат от полуфиналните серии - 9.92 секунди.

 

На втора позиция в неговата трета серия се нареди американецът Майк Роджърс, който завърши само с 1 стотна след световния рекордьор и двукратен олимпийски шампион.

 

Финалът на 100 метра е днес от 20:50 часа българско време.

 

Олимпийският шампион от 2004-та година Джъстин Гатлин не допусна изненада в своята серия, въпреки че беше в силната компания на Неста Картър от Ямайка и Джими Вико от Франция.

 

Времето на Гатлин беше отлично - 9.94, докато шампионът с щафетата на Ямайка спря хронометрите на 9.97 секунди и също се класира по право. Вико остана трети с резултат 10.01, който поставяше под съмнение шансовете му да се класира като щастлив губещ.

 

В първа серия се получи фаулстарт - както стана снощи в групата на Юсейн Болт - и представителят на Китай Бингтиан Су трябваше да бъде дисквалифициран, което в случая бе твърде тежка присъда.

 

Су се подлъга от движение в раменете на Габриел Мвумвуре от Зимбабве, който обаче не отлепи краката си от блокчетата и остана във финала.

 

Във втората серия нямаше изявени фаворити, като и там имаше фаулстарт, но поради факта, че Гавин Смили от Канада просто мръдна, а не тръгна да бяга, той получи само жълт картон.

 

Двамата ямайци Никел Ашмийд с 9.90 и Кемар Бейли-Кол с 9.93 заеха първите две места с лични постижения в кариерите си, а трети остана Джеймс Дасалу от Великобритания - първият поданик на кралица Елизабет 2 на финал на 100 метра след Дуейн Чеймбърс през 2009-та.

 

Европейският шампион Кристоф Льометър бяга точно за 10.00 секунди и записа най-силен резултат през сезона.

 

Льометър трябваше да влезе във финала с второ по сила щастливо губещо време, след като Джеймс Дасалу завърши трети с 9.97, а но китайският национален рекордьор Пейменг Жън обжалваше решението на съдиите да пратят Льометър на финала, защото само няколко хилядни разделиха 4-ия и 5-ия в серията.

 

В крайна сметка финалистите на 100 метра са:

 

Никел Ашмийд - 9.90 секунди

 

Юсейн Болт - 9.92

 

Кемар Бейли-Кол - 9.93

 

Джейсън Роджърс - 9.93

 

Джъстин Гатлин - 9.94

 

Неста Картър - 9.97

 

Джеймс Дасалу - 9.97

 

Кристоф Льометър - 10.00