Фаулстарт стресна Болт, той се разходи към полуфиналите на 100 метра

снимка: БТА/AP

Двукратният олимпийски и световен шампион от 2009-та година Юсей Болт се разходи към полуфиналите на 100 метра на Световното първенство по лека атлетика в Москва, печелейки своята серия с резултат 10.07 секунди.

 

Световният рекордьор, който не можа да защити титлата си на предишния планетарен шампионат заради прословутия си фаулстарт в Дегу 2011, сега бе изплашен от нерегламентиран старт на друг атлет в неговата седма серия.

 

Кемар Химан от Каймановите острови направи фаулстарт, а това принуди Болт да бъде пределно внимателен в своето бягане, като все пак ямайската суперзвезда спечели без проблеми.

 

Втори финишира Анасо Йободвана от ЮАР с 10.17, а Реймън Гитенс от Барбадос остана трети с 10.19 секунди.

 

„Чувствам се в много добра форма и съм тук единствено за титлата. Уплаших се от фаулстарта и затова не бягах особено добре, но целта беше да стигна до полуфинала", заяви Болт след състезанието, с което беше закрит първия ден на Световното първенство в Москва.

 

„Не знам дали ще мога да поставя нов световен рекорд, но със сигурност искам да направя най-доброто си бягане през сезона на финала на 100 метра", допълни живата легенда в спринта.

 

Утре от 18:05 започват полуфиналите на 100 метра, а голямото шоу - финалът - е насрочен за 20:50 часа българско време.

 

Sporta.bg вече ви съобщи, че българинът Денис Димитров се представи достойно в своята 4-та серия на 100 метра и записа време 10.29 секунди, завършвайки шести.

 

Френският ас в спринта Джими Вико спечели 5-ата серия с резултат 10.05, въпреки че не стартира по най-добрия начин. Канадецът Аарон Браун остана втори с 10.15, а катарецът Самуел Франсис се нареди трети с 10.21 секунди.

 

В шеста серия американецът Майк Роджърс даде най-добро време в сериите в дисциплината, печелейки с 9.98 секунди - това е с 1 стотна по-бързо от постижението на Джъстин Гатлин в трета серия.

 

Ямаецът Никел Ашмийд остана втори с 10.12, а Хари Айкинс-Арийти завърши трети с 10.16 - толкова беше времето и на Бингтиан Су от Китай, който също се класира за полуфинал с едно от трите най-добри „губещи" времена.

 

Другите двама полуфиналисти, които останаха извън топ 3 на сериите си, са Джеймс Дасаолу (Великобритания) с 10.20 и Антоан Адамс от Сейнт Китс и Невис с 10.18 секунди.