Безпредентно: Британец става президент на ЦСКА

снимка: БТА

ЦСКА става публично акционерно дружество. Това съобщи днес бившият президент на "червените" Александър Томов, който говори от името на сдружение "Червени шампиони", закупило акциите на клуба от предишните собственици "Титан АС".

 

За първи път в историята на ЦСКА, президент на клуба ще бъде британски гражданин. Неговото име е Лоурънс Дейвис, като той ще изпълнява ролята на председател на надзорния съвет, докато завърши процедурата по привеждане на клуба в публично акционерно дружество.

 

"След 20 юни започнаха неформални, масирани срещи за бъдещето на ЦСКА. Аз самият съм участвал в може би 10 или 15 от тях. Създаде се движение "Червени шампиони". В началото на юли агонията стана драматична. В ЦСКА останаха трима футболисти, а това, което направихме е, че за няколко дни създадохме смел и рискован план за спасение. На 3 юли предложихме на "Титан" да погасим 10 милиона от задълженията на ЦСКА и да поемем клуба", започна речта си Александър Томов, който довери, че е лично упълномощен от Лоурънс Дейвис да говори днес.

 

"Няколко дни се водиха преговори, включително и с мое участие. В крайна сметка, миналия четвъртък подписахме споразумение, че срещу погасяването на 10 милиона и 25 000 лева неотменяем дълг, ние поехме акциите на клуба. Те бяха джиросани в петък. Седем милиона без малко бяха дълговете към държавата и институциите, един милион към доставчици, един милион и нещо към футболисти и работници", добави той.

 

Томов разкри и защо не е било възможно взимането на лиценза на друг клуб.

 

"Защо е такъв дългът? Според правилата на УЕФА, ако се запази старото дружество на ЦСКА, този дълг е неотменяем. Поради това този казус с лиценза на Нефтохимик бе абсурден".

 

Александър Томов разкри, че ЦСКА ще се превърне в публично акционерно дружество.

 

"Теза на новите ръководители на ЦСКА е клубът да стане публично акционерно дружество. Акции на клуба ще бъдат предложени на различни хора, които ще могат да търгуват с тях на борсата. Целта е по този начин ние да обезпечим връщане на дълга - изцяло или частично".

 

"В момента акциите на ЦСКА се намират в международен фонд, начело на който е крупният британски предприемач Лоурънс Дейвис. Неговата компания ще ръководи акциите, докато клубът бъде приведен в публично АД. ЦСКА ще бъде вероятно първото публично акционерно дружество", поясни Томов.

 

"Имаме заявки на около 53 бизнесмени, че ще закупят акции, но имаме и хиляди обаждания от фенове, че искат да участват в този процес. Ако този процес на преструктуриране върви успешно, то ние ще държим да няма олигархичен или монополен собственик на ЦСКА. Вярно е, че преговаряме и с по-крупни инвеститори", добави той.

 

"Спасен ли е ЦСКА? Може да се каже донякъде, но не напълно. Ние ще направим всичко необходимо, за да може проектът с акциите да се осъществи. Всички приходи от акциите ще стоят в капитала на ЦСКА и ще бъдат изразходвани за нуждите на отбора от публичен контрол", обеща още Александър Томов.