Олег Велинов: Снукър турнирът в София беше много успешен

галерия:

снимка: Moniqe Limbos

„PTC Victoria Bulgaria Open 2013 беше изключително успешен турнир, като това си личи по интереса от страна на феновете, от силната игра на професионалистите и от отзивите им", заяви председателят на Българската снукър федерация Олег Велинов специално за Sporta.bg

 

Именно Велинов се постара организацията на втория професионален турнир от сериите РТС в България да премине успешно и зала „Универсиада" да се напълни, за да стане най-голямата снукър арена.

 

„Имахме време след края на турнира да преценим всичко, което се случи. Разбира се, ние си направихме сметка за някои проблеми с организацията, които се получиха, но всичко беше оправено на място и на време. Като цяло беше по-добре организиран този турнир от миналогодишния.

 

Знам какво обичат големите играчи и мисля, че останаха много доволни от турнира в София. Беше ни по-трудно тази година, защото миналата знаехме какво трябва да направим с хотел „Принцес", докато сега с подготовката на зала „Универсиада" беше малко по-трудно.

 

Надявам се хората да са били щастливи, а на тези, които не са, се извинявам. Призовавам да ми се обадят тези хора, които поради липса на информация на място са си закупили два билета в неделя - за трибуна Б и за трибуна А. Преместихме хората от трибуна Б в А за полуфиналите, за да може да ги гледат по-добре, не сме го правили с търговска цел.

 

 

Имаше достатъчно фенове в зала „Универсиада" през неделния ден „за пред камерите" на Евроспорт.

 

В сравнение с миналата година, турнирът сега беше по-успешен. Това се видя не само с участието на Рони О'Съливан, но с повечето публика. Иначе като приходи от билети, например, няма разлика между миналата и тази година, защото сега билетите бяха по-евтини, но пък продадохме повече.

 

Разменихме си няколко съобщения по телефона с отговорника за Европейското турне на РТС Брендън Паркър и скоро ще се видим, за да поговорим за равносметката от турнира. Той самият беше видимо много доволен, защото имаше много фенове - пълна зала. Снукърът, за да се развива глобално, трябва да се наблюдава от много хора, така че те (Световната федерация) няма как да не са доволни от турнира в България.

 

 

Паркър ми каза: „ще видиш, че Рони О'Съливан не е чак толкова ценен, защото той допринася най-вече за създаването на великолепна атмосфера, но от гледна точка на приходите не прави чак такава разлика".

 

Полуфиналистите и финалът бяха страхотни, като цяло играчите се насладиха на престоя си тук и играха на високо ниво най-вече заради феновете. Когато играеш пред пълна зала няма как да не даваш всичко от себе си.

 

Мога да направя един паралел - турнирът сега, който тече - Уши Класик в Китай, превъзхожда PTC Victoria Bulgaria Open само с по-големия си награден фонд. Там има по-малко публика в залата, защото китайците мислят по различен начин.

 

За тях не е важно да има десетки хиляди в залата, защото ще спечелят много повече пари от телевизионното излъчване, което се наблюдава от над 50 милиона. Сигурен съм, че играчите харесаха нашия турнир повече от този в Китай.

 

 

Ще гледам с интерес как се провеждат останалите турнири от серията РТС. Може би само в Германия и Холандия ще се напълни също залата, както беше при нас.

 

Със сигурност ще кандидатстваме отново за домакинство и догодина, като няма да е проблем отново да направим турнир. Само че този път ще опитам да убедя хората от Световната федерация да не правим PTC Victoria Buglaria Open през юни, а октомври, ноември и декември.

 

Така ще е по-добре, защото няма да бъде толкова горещо. Вярно е, че нямаше много жеги по време на турнира, но ако го бяхме направили седмица по-късно, щеше да е много по-горещо. За играчите също ще бъде по-добре, ако нашият турнир не е първи в календара за сезона и не е през лятото.

 

Може би и догодина ще направим турнира в зала „Универсиада", може би ще бъде на друго място. Но със сигурност ще искам да бъде в зимния период, просто да не е лятото", завърши Олег Велинов пред Sporta.bg.


Ако сте истински снукър фен и желаете да получавате компетентна информация за света на любимата игра, харесайте страницата във Фейсбук Snooker PTC Bulgaria!


Само в нашия специализиран сайт Snooker.Sporta.bg можете да се запознаете с българските майстори на щеката и да получите актуални новини за сезона в снукъра по света и у нас.

 

Даниел Любомиров, Sporta.bg