Фетел потегля първи за първа победа в Монреал

снимка: БТА/AP

Световният шампион във Формула 1 Себастиан Фетел ще потегли от първа позиция в утрешното Гран при на Канада на пистата "Жил Вилньов", след като днес германецът успя да изпревари Люис Хамилтън за пол-позишъна в Монреал. Фетел до голяма степен се възползва и от грешка на британеца, която не му позволи да грабне първото място.

 

Така Себастиан Фетел отново ще преследва своя първи успех в Монреал до този момент. Световният шампион никога не е печелил на "Жил Вилньов" в кариерата си, като утре германецът ще опита да сложи край на негативната си серия в Канада. За него това е и трети пореден пол-позишън на "Жил Вилньов", ала предишните два не доведоха до желания резултат.

 

Сензационно от трета позиция ще тръгне новобранецът Валтери Ботас с Уилямс, който записа най-добро представяне в квалификация в кариерата си. Четвърти остана победителят от Монте Карло Нико Розберг, докато пети потегля Марк Уебър.

 

Квалификацията не бе особено успешна за двама от претендентите за световната титла Фернандо Алонсо и Кими Райконен. Испанският ас на Ферари ще тръгне от 6-о място на стартовата решетка, докато Райконен даде едва 9-о най-добро време.

 

Жан-Ерик Верн, Адриан Сутил и Даниел Рикардо също намериха място в Топ 10, докато пълен провал отбелязаха пилотите на МакЛарън, които изобщо не попаднаха сред първите десет в квалификацията. Бившият световен шампион Дженсън Бътън остана едва 14-и, докато съотборникът му Серхио Перес ще потегли от 12-о място.

 

Както бе и вчера, днешният ден над Монреал отново предложи ниски температури и дъжд. Времето се влоши чувствително във финалните пет минути на квалификацията, което и не позволи на пилотите да подобрят времената си.

 

Q2 на "Жил Вилньов" стартира с по-силен дъжд, което и наложи употребата на интермедия гуми от самото начало. Стигна се и до появата на червен флаг, след като Фелипе Маса загуби контрол над болида си и се заби в стената. В следствие на това, Дженсън Бътън дори не успя и да стартира своята обиколка преди чекирания флаг.

 

Постепенно пистата започна да изсъхва, но въпреки това пилотите не успяха да сложат сликовете, завършвайки с интермедия. Краят на Q3 предложи драматична развръзка, след като Люис Хамилтън имаше шанс да продължи серията на Мерцедес от спечелени пол-позишъни, но загуба на контрол на последния шикан закотви британеца на втора позиция.