Епизод пореден на "лос галактикос" - взел ли си е Перес поука от провалите?

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Какво ви говорят имената Зинедин Зидан, Луиш Фиго, Роналдо (Феномена), Дейвид Бекъм, Майкъл Оуен и така нататък, и така нататък? Със сигурност на ум ви идват две неща - велики футболисти и част от първия проект "галактикос" на Флорентино Перес в Реал Мадрид.

 

Когато тези всички футболисти бяха заедно в един отбор заедно с Раул, Карлош, Мориентес и кой ли още не, всички очакваха, че този отбор ще гази наред, ще печели титли и купи, а "Ла десима" ще е просто един приятен спомен, след като отборът вече има, да речем, 15.

 

Но това така и не стана - Флорентино Перес реши, че треньорът Висенте дел Боске не отговаря на галактическия статут на отбора, а от състава беше махнат капитанът Фернандо Йоренте. Стигна се до парадокса треньор да бъде Карлош Кейрош (някой помни ли го кой е изобщо), а Павон беше титуляр...минаха няколко треньори, с много малък успех и тотален крах. Нормално, Перес загуби следващите избори.

 

Дойдоха нови и Перес се завърна с пълна сила - Кристиано Роналдо, Кака, Бензема. Вторият "галактикос" беше започнат, а треньор беше Мануел Пелегрини. Архитекта се справи добре в първия си сезон, но Барселона беше най-добрият отбор на планетата. Незнайно защо, той беше сменен, а на негово място дойде Жозе Моуриньо.

 

Какво направи португалецът знаем всички - 3 години говореше, че е най-великият, но Барселона има повече трофеи от него. 1 титла на Испания, 1 Купа на Краля и 1 Суперкупа на Испания са нищо за това, което португалецът изговори. Той беше тотално грешен избор за Реал Мадрид, но сега Перес има още един шанс - да изгради още един галактически тим, който наистина да оправдае името си. Не само от икономическа, но и от чисто футболна гледна точка.

 


Изненадата с Луис Суарес

 

Едва ли много са очаквали точно Реал Мадрид да е първият отбор, който активира клаузата в договора на Суарес за разтрогване. Това ни казва няколко неща, но две като че ли се открояват - "кралете" търсят голмайстор и няма да пестят средства.

 

40 милиона паунда за Луис Суарес - играч, който има безспорни качества, но и някои пропуски през първите 7 години от своя живот. Може би това е твърде голяма сума, но може смяната в обстановката да му помогне и той да разгърне пълния си потенциал именно в Реал Мадрид.

 

Третата причина, поради която Суарес може да стане играч на "кралския клуб" в следващите дни, е, че Барселона вече направи своя трансферен удар, привличайки Неймар. Всеки говори за това, а резултатът е 1:0 за каталунците, които дори на трансферния пазар в последните 2-3 години печелят битките с "белия балет". С привличането на Суарес резултатът ще бъде (почти) изравнен. Все пак Неймар беше най-нашумялото име.

 

 

Сагата Гарет Бейл

 

За кой ли път ще гледаме драма с играч на Тотнъм. Първо беше Майкъл Карик, който в крайна сметка си тръгна. После беше Бербатов, той също си тръгна. Последният пример е с Лука Модрич, който уж 100% оставаше на "Уайт Харт Лейн", но и той се озова в друг тим. Всички тези трансфери се провлачиха с месеци заради упорството на Даниел Леви, който печели доста големи суми от най-добрите си играчи. Един Господ знае какво ще се случи този път, след като Бейл няма нищо против да остане, но Реал Мадрид ще направи всичко по силите си, за да вземе Бейл и да финализира поредния "галактикос".

 

 

 

Роналдо, Йозил, Бейл, Суарес, Касияс, Серхио Рамос, Алонсо - ядрото на новия проект на Перес

 

Представете си го само - Касияс току-що е направил отлично спасяване, а топката е в краката на Рамос. Той намира Алонсо, който с марков далечен пас качва топката към Йозил. Немецът намира Роналдо на далечната греда, а той сваля за Суарес, който пронизва противниковия вратар. Това не е мираж, а вероятно бъдещият състав на Реал - състав, който разполага с най-добрите единици в света в момента. Суарес е доказано в топ 5 на централните нападатели, Касияс е най-добрият вратар, докато малцина играят в защита по начина, по който го прави Рамос.

 

Алонсо пък е най-комплексният полузащитник в света - еднакво добре играе в защита и нападение, пасовете му са една идея след тези неповторимите на Дейвид Бекъм. А Кристиано Роналдо? Той е най-добрият играч на планетата. Естествено, Меси го броим за "извън този свят", въпреки че се видя, че и той е човек.

 


Голямата въпросителна - кой да води новия "галактикос"

 

Голямата грешка на Перес досега винаги е била в избора на наставник. Кой, по дяволите, има в отбора си Фиго, Зидан, Бекъм и още няколко от най-големите имена в историята на футбола и взима за треньор Карлош Кейрош? Със същия успех можеха да поверят Реал Мадрид на нашия екип. Щяхме да прескочим осминафиналите.

 

Пелегрини беше най-удачният вариант в ерата Перес (изключваме Висенте дел Боске, за когото все още всички, които обичат Реал, страдат), но той не получи шанс. Шанс получи Моуриньо, който се вманиачи по това да бие Барселона, а не да върне славата на "кралския клуб".

 

Сега се задава епизод пореден на "галактикос", но Перес има много, много важна задача - да избере лидера на тези уникални футболисти. Не може да е Карлош Кейрош, Люксембурго и еди кой си, който има по-малко опит от средностатистичекси играч на Football Manager. В момента има двама треньори, които могат да се справят със задачата.

 

Да, всеки веднага се сети, че става въпрос за Карло Анчелоти и Юп Хайнкес - специалисти, доказали с времето, че могат да се справят с всяка една безизходица. Хайнкес научи Робен и Рибери да играят заедно и да подават - кой друг може да се похвали с това?

 

Няма смисъл да изтъквам причините защо това са точните треньори за Реал Мадрид. Визитките им говорят достатъчно. Но е крайно време да се спре с експериментите - няма Вилаш-Боаш, няма Юрген Клоп и който и да е друг. Те могат да дойдат на "Бернабеу", но когато натрупат нужния опит. Ако през следващия сезон не видим Хайнкес или Анчелоти на резервната скамейка, може да сте сигурни какъв ще е резултатът - вече гледахме няколко правалени серии на "лос галактикос".