ВИДЕО: Тежка катастрофа маркира третата тренировка в Монако

галерия:

снимка: БТА

Фелипе Маса катастрофира зловещо на тясната писта в Монако по време на третата свободна тренировка преди квалификациите за Гран при на Монте Карло.

 

Уличното трасе в княжеството винаги се е славело с тесните си очертания и заплашително близко разположените стени до пистата, което предполага, че всяка една минимална грешка може да доведе до тежки последици.

 

За щастие на Маса, той се отърва невредим, след като загуби контрол върху болида си при излизане от спирачната зона на легендарния завой „Сен Дево" малко след старт-финалната права.

 

Инцидентът с бразилския пилот на Ферари беше първият и най-тежкият по време на тренировката, но не и единственият. Адриан Сутил също загуби контрол върху своя Форс Индия на „Масене" и се вряза в стените около трасето.

 

Ромен Грожан също изпусна спирачната зона на „Сен Дево" и болидът на Лотус излезе от очертанията на пистата, за да се блъсне в бариерите по примера на Фелипе Маса.

 

Така минута преди края на сесията червеният флаг беше вдигнат, за да сигнализира края на изълнената с инциденти трета тренировка.

 

Иначе Нико Розберг постави най-доброто време - 1:14.378 минути и беше с близо 7 десети от секундата по-бърз от следващия в подреждането Грожан, който успя да се покачи на втора позиция преди да се блъсне в преградите.

 

Адриан Сутил (Форс Индия) унищожи болида си в преградите край завоя "Масене"

 

Себастиан Фетел с Ред Бул приключи с трето време, следван от Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън. Кими Райконен завърши 6-ти пред Марк Уебър, Пол ди Реста и Пастор Малдонадо.

 

Топ 10 запълни Нико Хюлкенберг, изпреварвайки болидите на МакЛарън, карани от Серхио Перес и Дженсън Бътън.

 

Фетел беше най-бърз на пистата в Монако, преди пилотите да сменят гумите си със супермеките консистенции на Пирели. Райконен също имаше леко произшествие на излизане от „Мирабо", но се отърва без никакви поражения.