"Крусибъл" зове: Динг се оказа недостоен за 1/2 финал

галерия:

снимка: БТА

Още от самото му влизане сред професионалистите по-прозорливите специалисти определяха Динг Жунуи като един от играчите, които със сигурност ще станат световен шампион.

 

Това продължава да важи за китайския номер 1, но и тази година той не можа да покори „Крусибъл", въпреки великолепния си брейк-билдинг, демонстриран от него през целия сезон.

 

Динг влезе в четвъртфиналния сблъсък с Бари Хоукинс като скрит фаворит за титлата, защото се намираше в по-тежкия долен поток на Световното първенство по снукър в Шефилд.

 

След отпадането на световните номер 1 и 2 Марк Селби и Нийл Робъртсън, както и на 5-ия и 6-ия в ранглистата Стивън Магуайър и Марк Алън, Динг остана най-високо профилираният играч в „Крусибъл".

 

За съжаление на китаеца обаче, палача на Селби - Бари Хоукинс - се оказа далеч по-добрият майстор на щеката в четвъртфиналния сблъсък и заслужено спечели с 13:7.

 

Хоукинс със сигурност не бе причисляван към играчите, от които се очаква да се класират на полуфинал. Още първият му мач на турнира срещу един от най-бързо развиващите се млади таланти - Джак Лисовски - показа обаче, че левичарят от Кент, Англия, няма намерение да изпуска шанса си да направи големия си пробив.

 

Представлението му срещу Марк Селби му заслужи не само аплодисментите на феновете в театър „Крусибъл", но и респекта на останалите майстори на щеката.

 

Срещу Динг пък Хоукинс демонстрира далеч по-добра стратегия за изиграване на трите сесии и спечели доста убедително за толкова напрегнат и деликатен двубой срещу любимеца на 2-милиарден Китай.

 

Динг има само една титла от ранкинг турнир през този вече приключил за него сезон 2012/2013 - той спечели Големите финали на РТС.

 

Забележителното в представянето му през кампанията със сигурност не са титлите, а броят на сенчъри брейковете, които направи.

 

Динг е втори в класирането по брой сенчъри брейкове през този сезон - 57 (включително един максимум), като само Джъд Тръмп има повече - 59.

 

На Световното първенство той също загатна за изключителния си брейк-билдинг и направи 6 „стотици".

 

Срещу Бари Хоукинс обаче най-високата му точкова серия беше от 84 (на Хоукинс - 79), а като цяло успеваемостта му при опитите да реализира беше 89%, докато съперникът му приключи мача с 91%.

 

Дългите удари определено не бяха силно оръжие на китаеца в срещата, като само 59% от опитите му се оказаха успешни. Хоукинс имаше по-добър показател - 66%, като сейфти играта му също беше по-добра - 80% срещу 76% за китаеца.

 

Динг изпусна удобен (поне на пръв поглед) шанс да се класира за втори път в кариерата си на полуфинал в „Крусибъл", след като единствено през 2011-та година намери място в топ 4 на Световното първенство, но беше победен със 17:15 от Джъд Тръмп.

 

Бари Хоукинс спечели Откритото първенство на Австралия този сезон, но освен на него само в Германския мастърс успя да се класира на полуфинал.

 

На 34-годишна възраст англичанинът за първи път ще има възможността да се бори за класиране на финала на Световното първенство.

 

Следващият му съперник най-вероятно ще бъде Рики Уолдън, който води с 6:2 до момента на единствения останал квалификант в „Крусибъл" - Майкъл Уайт.


Ако сте истински снукър фен и желаете да получавате компетентна информация за света на любимата игра, харесайте страницата във Фейсбук Snooker PTC Bulgaria!


Само в нашия специализиран сайт Snooker.Sporta.bg можете да се запознаете с българските майстори на щеката и да получите актуални новини за предстоящия турнир от сериите РТС в София.