ВИДЕО : Фабрегас влезе в историята на Барса в отсъствието на Меси

галерия:

снимка: БТА

Дори без мегазвездата си Лионел Меси Барселона нямаше никакви проблеми да спечели убедително домакинството си на Майорка и го направи с разгромното 5:0 в късния мач от съботната програма на 30-ия кръг в Примера дивисион.

 

Фиестата срещу островитяните изравни най-изразителните победи на каталунците в първенството до момента - 6:1 над Осасуна и 5:0 над Райо Вайекано.

 

Статистиката спрямо отсъствието на Меси говореше с противоречиви факти. От една страна Барса нямаше загуба 13 поредни срещи без участието на четирикратния кавалер на Златната топка, но последната загуба в подобен случай бе именно от Майорка на 17-ти май 2009-та година.

 

Барселона отговори подобаващо на предизвикателството на Реал Мадрид, който малко по-рано записа успех с 5:1 при домакинството си на Леванте и събра 65 точки. Каталунците обаче възстановиха преднината си от 13 пункта на върха и са на 8 кръга от бленуваната 22-ра титла.

 

Двубоят маркира два много емоционални етюда в живота на семейството на Барселона - наставникът Тито Виланова се завърна на резервната скамейка след продължително лечение, а в 70-ата минута на терена влезе Ерик Абидал, който записа първо официално участие в двубой от февруари 2012-та година.

 

Франсеск Фабрегас и Алексис Санчес нанизаха по две попадения още преди почивката и дадоха да се разбере, че „Камп Ноу" няма да стане свидетел на сензация в Ла Лига. Барселона пък за 4-ти път през сезона отбеляза цели 4 гола през първото полувреме.

 

Сеск откри резултата в 21-ата минута, а 16 по-късно направи преднината на домакините още по-убедителна - от три чисти гола.

 

Чилийският национал отговори подобаващо на критиците, които се съмняваха в реализаторските му качества, като покачи на 2:0 няколко секунди по-късно.

 

Така в рамките на 1 минута и 40 секунди домакините отбелязаха два гола - Реал Мадрид е лидер в класирането по най-бързо реализиране на 2 попадения (1 минута и 24 секунди в мача срещу Валенсия).

 

 

В 39-ата Санчес стана автор на 4-тото попадение в мрежата на безпомощните гости.

 

Това бяха голове номер 3 и 4 за Алексис в Примера дивисион в 22 появявания в игра за него, като той има 1 точен изстрел в 7-те си двубоя от Шампионската лига и 2 попадения в 6 срещи от турнира за Купата на краля.

 

Предишният дуел между тези два съперника на 11-ти ноември миналата година приключи също много резултатно - победа 4:2 за каталунците, но днешното им представяне след почивката не предполагаше дори инкасирането на почетни голове.

 

Още в 46-ата минута Фабрегас оформи хеттрика си и увеличи преднината на домакините на 5:0. С това свое попадение той стана първият испански футболист, който отбелязва хеттрик за Барселона в Ла Лига от 2001-ва година насам, когато за последно Луис Енрике наказа три пъти Атлетик (Билбао).

 

 

Също така Сеск за първи път поразява противниковата мрежа в Ла Лига пред домашна публика на „Камп Ноу". Иначе откакто премина в отбора на каталунците Фабрегас е най-резултатният полузащитник в шампионата на Испания с общо 17 гола.

 

Хеттрикът беше първи в кариерата на Фабрегас, що се отнася до мач в първенство, независимо дали става въпрос за испанското или английското. В социалните мрежи започнаха да се прокрадват шеги, че Меси пречи на Сеск да изгрее.

 

След отбелязването на поредния гол в мрежата на Майорка бе нормално домакините да намалят темпото и да посрещнат последния съдийски сигнал с усмивка след изразителния успех.

 


szólj hozzá: Barcelona 5-0 Mallorca MATCH HIGHLIGHTS