Ред Бул постави нов рекорд

снимка: БТА

Ред Бул постави нов световен рекорд в Гран при на Малайзия, който обаче остана в сянката на отборната война между Себастиан Фетел и Марк Уебър.

 

Ако оставим настрана отборните заповеди и неподчинението на световния шампион, то екипът на „червените бикове" демонстрира страхотни синхрон и бързина по време на спиранията в бокса.

 

Именно там бе поставен световния рекорд - за най-бърза смяна на 4 гуми и провеждане на питстоп.

 

От екипа на Ред Бул се похвалиха, че при второто си спиране в бокса Марк Уебър е бил „обслужен" за едва 2.05 секунди от механиците си. Това именно е новото най-добро постижение в тази сфера от Формула 1, като предишният рекорд принадлежеше на Дженсън Бътън - 2.31 секунди.

 

Себастиан Фетел и Уебър са спряли в бокса за първи път само за 2.13 секунди, което също е изключителен резултат, като при втория питстоп австралиецът е дори по-бърз.

 

От Ред Бул подчертават, че за измерването на времето, отнело за рекордно скоростната смяна на гумите, е била използвана телеметрията на болида на Уебър.

 

Телевизионните камери също предлагат на зрителите хронометър, който обаче измерва с точност до десета от секундата, а не до стотна.

 

„Какъвто и часовник за използвате, за да измерите нашите питстопи, е ясно, че те са толкова бързи, че едно мигване на окото е достатъчно, за да ги пропуснете", похвалиха се от Ред Бул.