Рони О'Съливан в един поток с Хигинс и Тръмп в "Крусибъл"

снимка: БТА

Действащият световен шампион Рони О'Съливан попадна в по-тежкия поток на Световното първенство в шефилдския театър „Крусибъл", което започва на 15-ти април.

 

Ракетата прекрати „почивката" си от снукъра и зарадва милионите фенове на джентълменския спорт, като обяви в края на февруари, че ще се завърне, за да защитава короната си от „Крусибъл".

 

В качеството си на световен шампион О'Съливан е първи поставен при жребия, който беше разкрит от Световната билярд и снукър асоциация. След последната промяна на ранглистата обаче се оказа, че титан като Джон Хигинс и младата суперзвезда Джъд Тръмп попадат в потока на Рони.

 

Това означава, че ако четирикратните шампиони в „Крусибъл" О'Съливан и Хигинс стигнат четвъртфиналите, ще се изправят един срещу друг във фамозен сблъсък.

 

Ако предположим, че Ракетата направи фурор при завръщането си на снукър сцената и достигне полуфиналите, там ще го чака победителя от PTC Victoria Bulgaria Open Джъд Тръмп (разбира се, Асото също трябва да преодолее съперниците си до тази фаза).

 

Марк Селби поема към величествената „Тройна корона" в снукъра, която представлява триумфи в трите най-важни турнира от календара - Шампионата на Обединеното кралство, Мастърс и Световното първенство.

 

Веселяка от Лестър вече се поздрави с първите две отличия и му остава да покори и „Крусибъл", което не му се е случвало досега в кариерата. Той има сравнително приемлив жребий в началните кръгове на състезанието, доколкото може да се говори за лесни съперници на турнира в Шефилд.

 

Бари Хоукинс е опонетът на Селби за втория кръг, ако и двамата победят квалификантите, които ги очакват в 1-ия.

 

Оттам нататък големите имена в потока на Селби са Динг Жунуи, Марк Алън (с един от тях евентуално той ще играе на четвъртфинал), Стивън Магуайър, Марк Уилямс и добре познатият му Нийл Робъртсън.

 

Гръмотевицата от Мелбърн спечели Откритото първенство на Китай миналата седмица след победа именно над Марк Селби, като сега двамата могат да се срещнат евентуално на полуфинал в театър „Крусибъл" (те си оспорваха титлата в Мастърс през януари).

 

В четвъртък, 4-ти април, започват предварителните квалификации за Световното първенство.

 

В събота, 6-ти април, стартират същинските квалификации, като във 2-ри кръг участва легендата Джими Уайт.

 

В 3-ти кръг пък ще видим други познати лица - шесткратният световен шампион Стив Дейвис, Бен Ууластън, Матю Селт, Джак Лисовски, Антъни Хамилтън, Найджъл Бонд, Лианг Венбо, Рори МакЛауд и Ксиао Гуодонг.

 

В 4-ия последен кръг на пресявките за „Крусибъл" ще участват майстори на щеката като Раян Дей, Кен Дохърти, Джейми Коуп, Майкъл Холт, Марко Фу, Том Форд, Мартин Гулд, Марк Дейвис, Питър Ебдън и Робърт Милкинс.