Ледения от подиума: Не съм се съмнявал в победата

снимка: Guliver/Getty Images

Кими Райконен направи феноменално представяне със своя болид Е21 и спечели зрелищното Гран при на Австралия.

 

Ледения вече има 2 победи (първата бе в Абу Даби миналия сезон) в Кралските гонки, откакто се завърна за миналата кампания, като след днешното си представяне със сигурност ще бъде причислен към сериозните претенденти за титлата.

 

Райконен беше блестящ не само защото с екипа си Лотус избистриха великолепна смела стратегия за състезанието на „Албърт Парк", но и защото изпълни отично задачата си да се грижи за гумите.

 

Кими единствен от пилотите в топ 6 завърши надпреварата с две спирания в бокса, което се оказа ключово за победата му. Забележителен е и фактът, че той едва днес разбра как се държи колата му в дълги серии от обиколки, защото през зимните тестове той направи най-малко тренировъчни турове и не бе симулирал състезание.

 

„Бях сигурен и уверен, че няма да имам проблем с гумите", заяви Райконен на подиума, когато за първи път даде интервю след края на Гран при на Австралия.

 

„Имах много добра кола през целия уикенд, въпреки че не съм правил нито един дълъг стинт през зимата. Просто трябва да се справиш добре в първите обиколки на първото състезание.

 

Към края изобщо не съм отпускал газта, защото знаех, че Фернандо ме настига и предполагах, че ще ми трябва още малко преднина, ако дъждът се беше завърнал", каза още Ледения.

 

Райконен е лидер в класирането след 1-ия кръг на сезон 2013 във Формула 1 с 25 точки, следван от Фернандо Алонсо с 18 и Себастиан Фетел с 15.