Кубрат Пулев за политиката: ГЕРБ са по-малкото зло

снимка: SPORTA.BG

Интерконтиненталният и европейски шампион Кубрат Пулев излезе от спортното си амплоа и даде обширно интервю, но не за предстоящия си мач с Владимир Кличко, а за политическата ситуация в България.

 

Кобрата бе специален гост в предаването на bTV „Лице в лице" и коментира тежкото положение в страната ни след неспиращите протести на граждани в много градове и оставката на правителството на ГЕРБ.

 

Пулев говори накратко и за спортната си кариера, която се развива отлично и му предвещата директен сблъсък с Владимир Кличко за световната титла в професионалния бокс.

 

Кобрата обаче заяви, че украинският шампион изобщо не изгаря от желание да се срещне с него на един ринг.

 

„Тези дни ми идва, меко казано, да набия някого. Като гледам протестите тези дни, обикалях вкъщи като див звяр и не можех да си намеря място. Болно ми е. Харесвам и обичам държавата си и това не ми харества.

 

Радвам се, че има хора, които излизат да си кажат гласа, защото не искат да бъдат лъгани и грабени. Това е чудесно, но не трябва да се поддават на провокациите на опозиционните партии, които уредиха онези хора с камъните, например.

 

Какво прави един човек на мирен протест с качулка, с маска, с камъни? Хората са излезли да си изкажат мнението, защото много години вече са ни мачкали и лъгали, но има единици, които се възползваха от това.

 

Премиерът Бойко Борисов не сгреши, когато си подаде оставката, защото нямаше друг избор. Беше притиснат, а проблемът е, че няма алтернатива. ГЕРБ не са отличници, не са перфектни, не можеш да кажеш, че със сигурност те ще оправят държавата. ГЕРБ са по-малкото зло.

 

Всичките други сме ги виждали - Станишев, Доган, Костов, царя... Тях трябва да ги изселим от България. Знаете ли колко хора има, които си изкарват парите в чужбина? Да не мислите, че не им е болно, че не искат да им е добре в родината?

 

Не мога да прогнозирам кой ще спечели изборите, не съм толкова навътре. Но не искам да се поддават на провокациите на всичките тези боклуци, бих ги нарекъл, които само гледат да се възползват от мирните протестиращи.

 

Хората са прави да протестират, но онези провокаторите с камъните само върнаха България 20 години назад. Тези, които са опозиция, те го направиха. Не харесвам модерната политика, не ми допада.

 

Политиците гонят само собствените си интереси, не ги интересува България. Интересуват ги само да лапат и да са на власт.

 

За мен лично това правителство направи най-много, но лошото е, че сега идват избори, а няма кого да изберем. ГЕРБ направи и много грешки, аз не съм човекът, който ще ги оценява.

 

Не мисля, че хората искаха да си отиде правителството. Те искаха да им се намалят сметките за тока, да няма монополи. Може би по-често трябва да се вдигаме, аз също бих излязъл срещу сметките за тока.

 

Няма да вляза в политиката, никога не съм искал да ходя по този път. А и тук не става въпрос за мен като човек, а за хората - като народ - просто ми е болно.

 

Аз милея за България, донякъде е наивно, но аз съм си българин, това е моята държава. В Германия също ще си уредя живота и ще ми е добре, но ходя там само за разнообразие.

 

Аз всеки божи ден се отчитам на Международната антидопингова асоциация, защото това е закон за всички олимпийски спортисти. Пращам им план, за да знаят къде съм и да могат да ме проверяват.

 

От както съм в профи бокса - 3 години - поне 7-8 пъти съм давал допинг проба без предупреждение. Идва ли са в София пред дома ми в 7:00 сутринта, за да ми казват, че трябва да дам кръв и урина.

 

Ако не кажат къде съм, дойдат да ме търсят и не ме намерят, то пробата ми се счита за положителна. Не мога да се скрия, защото ще е мой ущърб.

 

Аз също подценявах Плевнелиев, защото той не е такава лисица като Първанов, но е изключително открит, откровен и интелигентен човек. Аз мога да разбера отдалече дали някой лъже, но той специално е много по-истински от Първанов. Той прави грешки, но не е толкова обигран.