ФИФА тества тайно технологиите на голлинията

снимка: Getttyimages

Нова технология на голлинията е била тайно тествана във вторник в Дюселдорф, съобщава немският вестник Bild.

 

Изданието припомня, че през юли 2012г Световната футболна централа взе решение да въведе употребата на технически средства в помощ на съдиите. Това се прави с цел предотвратяване на грешни отсъждания и неправилно отменени или зачетени голове.

 

Bild съобщава, че двама репортери на вестника са се промъкнали на огромната ESPRIT Arena в Дюселдорф, където във вторник следобед е имало само четирима швейцарски инженери, работещи за ФИФА и машина за изстрелване на топката.

 

Все още не ясно коя технология - чип в топката или „ястребово око" на голлинията - ще бъде избрана от Световната централа. На тайните тестове при закрити врата са били изпробвани и двата варианта.

 

От ФИФА са ангажирали EMPA (Швейцарска Федерална Лаборатория за Изпитване на Материали и Технологии) за разработването на новата система, която ще следи топката.

 

Официалното решение за въвеждането на новите технологии се очаква да бъде взето по време на конгреса на Световната футболна централа тази пролет. Бордът на ФИФА ще заседава от 1-ви до 3-ти март в Единбург, Шотландия.