Франс Футбол: Катар си е купил Световното през 2022 година?

Авторитетното френско списание France Football информира, че е много вероятно Катар да е купил избора на страната за домакин на Световното първенство през 2022г. Изданието публикува данни от свое разследване и прилага някои любопитни факти като доказателства за твърденията си.

 

Обвиненията не са разкрити до край, но се изброяват няколко ключови момента, съпътстващи избора на Катар за домакин на Мундиала:

 

- Гласовете на президента на африканската конфедерация Иса Хаяту (Камерун) и Жак Анума (Кот д'Ивоар) са били закупени за 1.5 млн. долара всеки. След това разобличителят, бившата катарска служителка Федра Ал Маджид, мистериозно се отрекла от думите си, че тя е направила всичко.

 

- Катар спонсорира с 1.25 млн. долара конгреса на Африканската конфедерация през 2010г, за да получи ексклузивен достъп до информация от четиримата африканци, членове на Организационния комитет на ФИФА.

 

- Един от четиримата, нигериецът Амос Адаму беше отстранен преди гласуването, след сензационни разкрития в Sunday Times. Катарците впоследствие бяха обвинени, че са спонсорирали с 1 млн. долара гала-вечерта преди Световното първенство в ЮАР през 2010г. Организаторът на събитието е бил синът на въпросния Адаму.

 

- Френският президент Никола Саркози е поискал от боса на УЕФА Мишел Платини, който се очакваше да подкрепи САЩ, да гласува за Катар по геополитически причини. Саркози и Платини са се срещнали с престолонаследника на арабската държава- шейх Тамим бин Хамад бин Халифа Ал-Тани през 2010г, за да обсъдят катарските инвестиции във френския футбол. След това беше закупен Пари Сен Жермен и стартира програмата beIN Sport.

 

 - Катарски представители са предложили да налеят милиони в помощ на намиращия се в криза аржентински футбол, за да си осигурят гласа на представителя на „гаучосите" Хулио Грондона.

 

- Холдинги от Близкия Изток са финансирали сделки на изпадналия в немилост бразилски футболен бос Рикардо Тешейра.

 

- Постигнато е скъпо споразумение с Испанската федерация за организиране приятелски мач в Катар и „мълчанието" на Анхел Мария Вилар, отговорен за оттеглянето на съвместната кандидатура на Испания и Португалия за Световното през 2018г, дадена лесно на Русия.

 

- Катарската агенция Aspire е похарчила милиони, за да промотира младежкия спорт в страни с представители в Организационния комитет на ФИФА.

 

„Те си купиха Световното първенство," е заявил пред журналист от France Football високопоставен служител в световната централа, чиято анонимност е запазена от изданието.

 

Sporta.bg припомня, че ФИФА води и собствено разследване за корупция в избора на домакин на първенствата през 2018 и 2022г.