Мърфи избегна изненадата срещу Уолдън в Мастърс

снимка: Sporta.bg/ Радила Радилова

Бившият световен и UK шампион Шон Мърфи спечели трудно с 6:4 мача си от първия кръг на турнира Мастърс пред препълнения Александра палас в Лондон.

 

Така Вълшебника си уреди среща с четирикратния световен шампион и двукратен носител на третия по престиж трофей Джон Хигинс на четвъртфиналите.

 

Мърфи можеше да преодолее Уолдън далеч по-лесно, но допусна изравняване от 4:1 до 4:4, преди да вземе следващите два фрейма и да демонстрира по-високата си класа.

 

Рики пък показа изумително спортсменство и си призна, че е направил фаул по последната синя топка на масата в 10-ата партия.

 

Неговата риза бе докоснала черната, но това остана незабелязано от рефера, преди Уолдън да си признае нарушението.

 

Оттам Мърфи реализира синята и приключи мача в своя полза, но аплодисментите на публиката бяха разделени по равно за съперниците, заради проявата на джентълменство от страна на Уолдън.

 

„Беше невероятно, да си признаеш фаул в толкова напрегнат момент... Това беше върхът на спортсменството в снукъра. Рики беше брилянтен от момента, в който изостана с 4:1", коментира Шон Мърфи след края на мача.

 

„Трудно ми е да се чувствам удовлетворен от играта си, въпреки че не паднах лесно. Истината е, че играх много зле от самото начало на мача.

 

Много пъти позволих на Шон да направи силни серии и като цяло съм доста разочарован", заяви в минорно настроение Уолдън.

 

Мърфи направи един страхотен сенчъри брейк от 130 точки, за да си осигури предимство от 4:1, но след това настъпи спад в представянето му. Иначе само Стивън Магуайър (131) и Марк Алън (136) са постигали по-високи точкови серии от Мърфи до момента в Мастърс.

 

Днес ще се изиграят срещите Марк Уилямс - Матю Стивънс и Марк Селби - Стюарт Бингам.