ФИФА отсече - възродените "лъвове" започват 2013 пред празни трибуни

снимка: Булфото

Българският национален отбор по футбол ще трябва да се справи без феновете си на стадион „Васил Левски", когато на 22-и март тази година на гости пристигне Малта, като двата отбора ще премерят сили в квалификация за Световното първенство в Бразилия през 2014.

 

С идването на Любослав Пенев начело на отбора феновете на стадиона започнаха да стават все повече и повече, но сега Дисциплинарната комисия на УЕФА разпореди българските „лъвове" да играят пред празни трибуни в следващия си двубой.

 

Наказанието идва в следствие на доклада, подаден от делегата на срещата с Дания, която завърши при резултат 1:1 на „Васил Левски". Според него, а и според главния съдия, тъмнокожият футболист Патрик Мтилига е станал обект на расистки обиди от страна на феновете по време на срещата.

 

За тежкото наказание допринесоха и немалкото бомбички, които полетяха в тази, а и в други срещи на националите, по посока лекоатлетическата писта на стадиона.

 

На всичкото отгоре БФС ще трябва да заплати 35 хиляди швейцарски франка на ФИФА за поведението на феновете, като глобата е далеч по-малка, но комисията е сметнала, че се налагат по-солени наказания, когато става дума за така болната на всички тема "расизъм".

 

Изненадващо или не, България се представя отлично в квалификациите до момента, като възпитаниците на Любо Пенев не познават вкуса на поражението в официален двубой под негово ръководство.

 

"Лъвовете" записаха три равенства (Италия, Чехия и Дания), както и една победа с 1:0 над Армения и имат всички шансове да се класират напред, като значително оправиха имиджа си от последните евроквалификации, на които България завърши на последно място в своята група.