Владимир Илиев 28-ми в първия масов старт за сезона

Българският талант в биатлона Владимир Илиев се нареди на 28-мо място в първото издание за сезона на най-престижната дисциплина - масов старт.

 

Владо заслужи класиране за зрелищната надпревара в словенския зимен център Поклюка заради великолепното си представяне в четвъртък в индивидуалния старт, когато се нареди 6-ти и записа най-добрия резултат в кариерата си.

 

Илиев приключи 28-ми в масовия старт, след като направи 4 грешки в стрелбата си - 1 от първото положение „легнал", 1 от второто и 2 на „прав" при последното си посещение на огневия рубеж.

 

Така българският национал завърши на 2:40 минути от победителя Андреас Бирнбахер (Германия), като изпревари един от големите таланти на Норвегия Ларс Бергер и Арнд Пайфер (Германия).

 

Владимир Илиев ще прибави 13 точки към актива си в таблицата за Световната купа, с което става най-предно класираният българин с общо 69 пункта на 36-то място. 37 вече е другата надежда на България - Красимир Анев, който има 63 точки.

 

Бирнбахер демонстрира снайперистки способности и повали всичките 20 мишени по пътя си към победата, като финишира с време 35:39.4 минути. Представителят на домакините Яков Фак отново се отчете с добър резултат и се нареди на 2-ро място с изоставане от 17.7 секунди, като направи 2 грешки в стрелбата.

 

На трета позиция малко изненадващо завърши Тим Бърк от САЩ, който не позволи на фаворита за Световната купа Мартен Фуркад (Франция) да се покачи на почетната стълбица.

 

Надеждата на Норвегия за триумф в биатлона Емил Хегле Свендсен пък завърши на 5-та позиция, а топ 6 допълни шведа Бьорн Фери.

 

Рекордьорът по победи в стартове от Световната купа (94 успеха) Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия) приключи едва 12-ти с 3 грешки.

 

Честта на Русия беше защитена от Евгени Устюгов и Евгени Гараничев, които завършиха съответно 7-и и 8-и.

 

В класирането за Световната купа след края на 3-ия кръг за сезона води Мартен Фуркад с 392 точки, следван от Свендсен с 207 и победителят от днес Аднреас Бирнбахер 293.